На Тернопільщині спільний Великдень об'єднав ворогуючі табори православних та греко-католиків

20:17, 16.04.2017
На Тернопільщині спільний Великдень об'єднав ворогуючі табори православних та греко-католиків

Церква у Сосулівці присвячена Божій Матері, що дарує людям любов та смирення

Після 20 років протистояння греко-католицької та православної церковної громад у селі Сосулівка на Тернопільщині Пасхальне богослужіння об’єднало вірян двох конфесій.

Про це повідомляє видання "Укрінформ".

"Цього року Воскресіння Христове об’єднало усіх вірян села. Люди плакали від радості, коли ми разом із православним священиком провели передпасхальне та пасхальне богослужіння. І то добре, бо нам нема що ділити: маємо одного Бога, одну Україну, яка нині у такий важкий час проходить страдницьку Хресну Дорогу", - сказав душпастир греко-католицької громади отець Володимир Заболотний.

У селі впевнені, що нинішня подія вичерпала тривалий конфлікт, і відтепер молитовні дійства відбуватимуться у місцевому храмі за участю двох конфесій.

В силу історичних перепитій села Західної України дуже часто багатоконфесійні: є великі громади католиків, греко-католиків та православних.

"Якось так склалося, що у нашому селі третина мешканців - католики, а решта – православні. Через непорозуміння між ними у храмі святі літургії кілька десятків років відправлялися почергово", - розповіли про ситуацію в Сосулівці, що була до цього року.

Напередодні Великодня у 2014 році селяни ледь не побилися, коли вирішували, як будуть проводити молебні у церкві, присвяченій Богоматері.

Нагадаємо, що Воскресіння Христове у 2017 році дуже особливе - віряни різних християнських конфесій святкують в один день, як 16 квітня 2017 року.

Через особливості календаря та "перехідність" Великодня, у 2017 році православні, католики, греко-католики, копти, вірмени та інші християнські конфесії мали таке рідкісне спільне свято.