У Львові відсвяткували Поливаний понеділок (фото)

17:10, 17.04.2017
У Львові відсвяткували Поливаний понеділок (фото)

Святкувати Поливаний понеділок до львівської Ратуші прийшла молодь.

Веселі святкові обливання відбулися на плоші Ринок у Львові в понеділок з 12:00 до 16:00.

 

Цьогорічна традиційна для львів’ян акція «Поливаного понеділка» через холодну погоду зібрала значно менше людей ніж у попередні роки.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ і користувачі соцмереж.

 

Обливатися прийшла переважно львівська молодь.

 

 

«Через те, що зимна погода, багато людей не прийшли», – повідомили організатори.

 

 

Нагадаємо, що після Великодня настає найулюбленіший день всієї української молоді – Поливаний понеділок.

 

 

Споконвіку вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням.

 

 

В козацькі часи, другий день Великодня був Днем Богородиці. Саме вона є берегинею роду і міцного шлюбу. Тому більшість традицій цього дня були пов’язані із залицяннями.

 

 

З давніх-давен юнаки з відрами повними води ще вдосвіта ходили по хатах, де жили дівчата на виданні, та обливали їх. А ті натомість дарували хлопцям писанки на знак вдячності. Адже вважалося, що облита дівчина швидше вийде заміж за коханого хлопця.

 

 

Вважалось, якщо дівчина повертається додому суха – це для неї ганьба.

 

 

Поливаний понеділок – не просто день бешкетників. Він має своє значення, свій символізм та свої традиції. На жаль, сучасний світ далеко втік від мудрості пращурів і такі речі помалу втрачають своє сакральне значення. Сьогодні це просто весела звичка, яка частенько переходить межі здорового глузду. Але якщо в цей день вам все ж таки не вдасться залишитись сухим, не зліться. Кажуть, сердитися не можна, адже це на здоров’я та на щастя.