Міжнародний суд ООН не захотів обмежувати Росію у фінансуванні тероризму

16:52, 19.04.2017
Міжнародний суд ООН не захотів обмежувати Росію у фінансуванні тероризму

Міжнародний суд ООН в Гаазі підтримав українські вимоги частково

Міжнародний суд ООН у Гаазі відмовив у тимчасових заходах проти РФ за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

Суд відмовив Україні у затвердженні тимчасових заходів проти РФ за конвенцією щодо заборони фінансування тероризму.

Про це повідомив на відкритих слуханнях у Гаазі голова Суду Ронні Абрахам, інформує "Європейська правда".

При цьому суд в Гаазі визнав свою юрисдикцію у позові України проти Росії.

Роні Абрахам наголосив, що Україна мала довести, що запитані тимчасові заходи мають зупинити заподіяння невідновлюваної шкоди, а також умисність дії держави-сторони конвенції.

На думку суду, ця вимога не була виконана.

"Україна не дотрималася тих стандартів доказової бази, щоб довести умисність перерахування коштів (для суб'єктів Л/ДНР)", - заявив, зокрема, він.

У той же час, Міжнародний суд погодився на запровадження запобіжних заходів за позовом "Україна проти РФ" для захисту національних меншин в Криму.

Суд зазначив, що порушення статей 2 і 5, на які посилається українська сторона, спрямовані на захист фізичних осіб від проявів дискримінації. Для запровадження тимчасових заходів сторона може посилатися лише тоді, коли є свідчення про акти расової дискримінації.

"Щодо наданих суду свідчень, деякі з них відповідають визначенню дискримінації, наприклад у частині ведення навчання української мовою для етнічних українців. На даний момент суд дійшов висновку, що кримські татари та етнічні у Криму залишаються вразливими. У цьому відношенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні", - сказав Абрахам.

Серез іншого, суд зовоб'язав РФ утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу та забезпечити поновлення освіти українською.
 

Нагадаємо, що спочатку Україна просила суд примусити Росію виконати такі вимоги:
- обов'язати РФ утримуватися від будь-яких дій, які можуть звузити або розширити предмет спору;
- здійснювати належний контроль за російсько-українським кордоном з метою припинення постачання зброї; припинити і запобігати постачанню грошей або зброї групам, які здійснюють терористичні атаки;
- вжити всіх можливих заходів з метою здійснення впливу на групи, які вона підтримує, з метою попередження вчинення ними терористичних атак проти цивільного населення;
- утримуватися від здійснення будь-яких заходів расової або етнічної дискримінації в Криму;
- дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу; припинити насильницькі викрадення представників кримськотатарського народу;
- припинити обмеження освіти українською мовою.

Зранку 19 квітня голова української делегації в Гаазькому суді написала, що група експертів під її керівництвом постійно працює над тим, щоб ефективно використати усі наявні правові інструменти для притягнення Росії до відповідальності.

У той же час Петро Порошенко попросив міжнародне співтовариство підтримати Україну.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України.

Україна вимагає, щоб міжнародний суд в Гаазі змусив Росію припинити фінансування терористів та утиски прав людини в окупованому Криму.

Позов подано в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Слухання в Міжнародному суді ООН за позовом України проти Росії відбулися 6-9 березня.

6 та 8 березня свою позицію представляла Україна. Тоді Олена Зеркаль заявила, що складалося враження, що жоден суд в світі і жодна норма права не забороняє Росії безкарно нищити людей.

При цьому російська сторона на суді "знайшла" Гради і танки у шахтах Донбасу, а Росія не є учасником подій в Україні.