У Харкові силовики під час обшуку в офісі інтернет-ЗМІ погрожували розправою журналістам

17:54, 19.04.2017

У Харкові представники податкової поліції прийшли з обшуком у редакцію видання 057.ua, під час якого погрожували розправою журналістам та залякували співробітників інтернет-ЗМІ.

Журналісти пов'язують обшуки із професійною діяльністю.

"На єдине незалежне інтернет-видання Харкова - сайт міста 057.ua - чиниться тиск. Сьогодні в офісі редакції пройшли обшуки. Робота незалежного он-лайн медіа паралізована. Комп'ютери та інша оргтехніка вилучена", - повідомляється на сайті видання.

Журналісти повідомляють, що вранці 19 квітня в офіс сайту увійшли більше десятка чоловіків і вивели в коридор директора, після чого знову повернулися до приміщення та вимагали від співробітників вийти з-за столів і здати мобільні телефони.

Силовики показали посвідчення податкової поліції, разом з ними був представник Національної поліції, який і керував слідчими діями. Група працювала згідно з рішенням Київського районного суду Харкова, який задовольнив клопотання слідчого СУ Нацполіціі в Харківській області і видав дозвіл на проведення обшуку в офісах, де розташовується редакція, інформують на сайті 057.ua.

"Крім співробітників, під обшуки потрапили гості, стажери, люди, які прийшли на співбесіду для подальшого працевлаштування. Всіх їх замкнули і попросили здати телефони. На заперечення співробітників, що це їх особисті речі, надійшла відповідь: "А ви доведіть спочатку, документи надайте на телефони", - пишуть в інтернет-виданні.

При цьому журналісти стверджують, що силовики погрожували розправою.

"Нам грубили, погрожували зламати руки, пальці. Мене закрили одну в маленькій кімнаті і стали допитувати, погрожуючи, що посадять у в'язницю разом з директором. Я не розумію, чому силові органи, люди, які називаються правоохоронцями, поводяться як бандити", - розповіла одна зі співробітниць сайту, прізвище якої не називається.

Як часто буває при раптових обшуках, людей не пускали навіть у туалет.

"Адміністрація форуму розцінює обшуки і незаконні допити як спробу припинити роботу незалежного медіаізданія в Харкові. Єдине ЗМІ в місті, яке не належить жодному з політичних проектів, олігархів тощо. І самофинансирующихся виключно за рахунок реклами, забезпечуючи роботою людей, сьогодні переслідується в Харкові", - резюмували у повідомленні про обшук.

При цьому в інтернет-виданні пов'язують обшуки із низкою гучних корупційних розслідувань, в тому числі і щодо діючих представників міської та обласної влади.