Екс-беркутівці, яких обвинувачують в катуваннях і побитті, досі працюють у Харківській поліції

13:34, 20.04.2017
Екс-беркутівці, яких обвинувачують в катуваннях і побитті, досі працюють у Харківській поліції

Силовики із "Беркуту" безперешкодно працюють в системі МВС України (hromadske.ua)

Андрій Хандрикін та Володимир Ріяко, екс-працівники харківського спецпідрозділу "Беркут", яких звинувачують у катуванні майданівців, досі працюють в Харківському управлінні нацполіції.

Про це повідомили в генеральній прокуратурі України, інформує "Громадське".

Бійці залишаються на службі, незважаючи на те, що вже перебувають в статусі обвинувачених.

Справа проти Андрія Хандрикіна передана до суду слідчими управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури. Його звинувачують у катуванні учасників Майдану (стаття 127, частина 2), що карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Хандрикін є фігурантом епізоду 20 січня 2014 року на вулиці Грушевського, де на колонаді на вході в стадіон Лобановського було побито двох учасників Майдану, відтак силовики  зняли їх з цієї колонади, роздягли, знущалися, а потім одягли в інший одяг і доправили в райвідділ. Суд потерпілих до кримінальної відповідальності вирішив не притягати.

Справу проти Ріяко теж уже передано до суду. Він є фігурантом справи про побиття журналістів "Громадського" 28 сiчня 2015 року на блокпосту "Пісочин" в Харківській області.

Прокуратура кваліфікувала такі дії як перевищення влади, а нанесення ушкоджень як перешкоджання діяльності журналістів, а також зловживання повноваженнями, що карається позбавленням волі від 3 до 5 років позбавлення волі.

Для Ріяко було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, і він єдиний із фігурантів скандалу залишається в Україні.

Також у цій справі в статусі обвинувачених проходять ще двоє екс-працівників харківського «беркуту» — Владислав Мастега та Артем Войлоков. Обидва, уже будучи в статусі обвинувачених, виїхали до Росії 11 квітня через прикордонний пункт пропуску Гоптівка на Харківщині.