У Гурзуфі вирубали унікальний фісташковий гай на березі моря під забудову

15:45, 20.04.2017
У Гурзуфі вирубали унікальний фісташковий гай на березі моря під забудову

За законами будувати за 100 метрів до моря не можна. І знищувати природу не можна. Але окупантів це не зупиняє (Светлана Елисеева)

В окупованому селищі Гурзуф на півдні Криму вирубали унікальний фісташковий гай та кипариси на березі моря під забудову.

За офіційними даними на цьому місці мають будувати для дитячого табору "Артек", але дані щодо забудови різняться: від нових корпусів та спортмайданчиків до житла для співробітників "Артеку".

Забудова на березі моря, що закриє доступ до пляжів у Гурзуфі викликала обурення місцевих мешканців.

У січні вони проводили мітинг проти забудови, повідомляло "Радіо свобода".

"У 2014 році "Артек" перейшов у федеральну власність. Рік по тому кримська «влада» закріпила за табором 218 гектарів території без зазначення кордонів, пізніше до них додалося ще 40 з лишком гектарів. При детальнішому розгляді виявилось, що до їх числа потрапили пляж Гурівські камені, російське і татарське кладовища та житловий масив на 1,5 тисячі осіб", - повідомляло видання.

Туристам заборонили підпливати до скель Адалари і до гори Аю-Даг, адже територія "Артеку" охороняється.



Адміністрація "Артеку" планує побудувати по периметру території триметровий цегляний паркан, матеріалів для якого, вважають кримчани, вистачить, щоб звести більше сотні приватних будинків для працівників дитячого табору.

При цьому триметрова мурована стіна частково закриє мальовничі пейзажі Аю-Дагу для тих, хто звик прогулюватися неподалік місця забудови.

Світлана Єлісєєва у Facebook опублікувала фото вирубаного кипарисового гаю та унікальної туполистої фісташки, яка занесена до Червоної книги України та до окупації охоронялася від нищення.

Ці дерева ростуть дуже повільно, у віці 20 років досягають лише 1 метра заввишки, але можуть виживати більше тисячоліття на кам'янистих грунтах і не дають їм сповзати вниз.

У соцмережах уже з'явилося детальне пояснення місця вирубки дерев та майбутньої забудови, що викликає обурення жителів Гурзуфа.