Київрада пропонує збільшити штрафи за куріння до 17-20 тис. гривень

18:33, 20.04.2017
Київрада пропонує збільшити штрафи за куріння до 17-20 тис. гривень

Депутати Київради вважають нинішні штрафи за куріння замалими. (Фото з сайту Київради)

Депутати Київради звернулися до Верховної ради та Кабінету міністрів з пропозицією  посилити відповідальність за куріння тютюнових виробів та кальянів у заборонених місцях.

 

Зокрема, обранці пропонують збільшити штрафи у 50-100 разів: до 17-20 тисяч гривень.

 

Відповідне звернення підтримали 92 депутати під час пленарного засідання Київради у четвер.

 

 "Ми пропонуємо відповідальність для фізичних осіб встановити на рівні 17 тисяч гривень, що стосується юридичних осіб, максимальна цифра - 20 тисяч", - зазначила депутат Алла Шлапак.

 

На її думку, ці штрафи насправді не є високими порівняно з провідними країнами світу.

 

«Наприклад, якщо прив'язуватись до гривні, в Ірландії такий штраф складає 86 тисяч гривень, в Азербайджані від 10 до 25 тисяч гривень, у Франції від 12 до 21 тисячі, в Німеччині — 28 тисяч гривень. Лише розмір стягнення може стати суттєвим обмежувальним фактором у порушенні даної норми, бо саме мінімальні штрафи і створюють ті проблеми, які відчувають мешканці будинків, де розташовані заклади харчування, в яких можна палити, в тому числі кальяни», - наголосила пані Шлапак.

 

Зауважимо, що чинне законодавство визначає перелік місць, де куріння заборонено, крім спеціально відведених місць. При цьому їхня сумарна площа не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, до того ж вони повинні бути обладнані витяжною вентиляцією.

 

"Проте, доволі часто ресторанні заклади нехтують усіма законодавчими обмеженнями, надаючи, в тому числі, послуги з паління кальянів", - йдеться на сайті Київради.

 

Відтак депутати пропонують внести зміни щодо збільшення штрафів до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення”.

 

Нагадаємо, закон про заборону куріння в громадських місцях набув чинності наприкінці 2012 року.