Миколу Мартиненка відпустили на поруки депутатів і міністрів

14:50, 22.04.2017
Миколу Мартиненка відпустили на поруки депутатів і міністрів

Микола Мартиненко запевнив суд, що не тікатиме.

Солом’янський райсуд Києва відмовив у клопотанні НАБУ щодо арешту підозрюваного в оборудках з урановим концентратом колишнього депутата Миколи Мартиненка на 60 діб і призначив йому запобіжний захід у вигляді особистої поруки окремих народних депутатів і урядовців.

 

Відповідне рішення зачитав суддя Олександр Бобровик у суботу.

 

"Відмовити в задоволенні клопотання, застосувати до Миколи Мартиненка запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів та міністрів", - зазначив суддя.

 

Також суддя зобов'язав Мартиненка повідомляти суд про зміну місця проживання, з'являтися на виклики для слідчих дій та утримуватися від спілкування з низкою осіб, які фігурують в матеріалах кримінального провадження.

 

Також, згідно із рішенням суду, Мартиненко повинен здати закордонні паспорти та не покидати території України.

 

У свою чергу, колишній депутат від «Народного фронту» Мартиненко подякував усім, хто взяв його на поруки: "Я готовий іти в суд по всіх фактах, що назвали прокурори і відстоювати свою правоту".

 

Зауважимо, що раніше про готовність взяти Мартиненка на поруки заявили урядовці та депутати переважно від «Народного фронту»: міністр молоді і спорту Ігор Жданов, міністр освіти Лілія Гриневич, народні депутати Павло Пінзеник, Георгій Логвинський, міністр інфраструктури Володимир Омелян та інші.

 

Тоді як НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура просили суд взяти  Миколу Мартиненка під варту на 60 діб, з альтернативою застави в 300 мільйонів гривень.

 

Ще до оголошення рішення суду, під час виступу Мартиненко заявив, що справа щодо нього є сфальсифікованою і пов'язана із політичними амбіціями керівників НАБУ і САП - Артема Ситника, Гізо Углави та Назара Холодницького.

 

"Взагалі формула, як працює НАБУ та САП, полягає в наступному: вручення підозри безпідставно, далі обрання запобіжного заходу - утримання під вартою, приниження людини, піар та політичні амбіції керівників цих організацій, за які я голосував", - вважає Мартиненко.

 

Колишнього депутата від «Народного фронту» підозрюють у розтраті 17,28 млн. доларів США під час закупівлі уранового концентрату для державного підприємтсва "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

 

Детективи НАБУ затримали Мартиненка у четвер ввечері. Перед цим він півдня ховався від них у приймальні депутата Дениса Дзендзерського.