«Де поховані герої»: Інститут національної пам'яті узагальнив дані про захоронення загиблих в АТО

12:12, 24.04.2017
«Де поховані герої»: Інститут національної пам'яті узагальнив дані про захоронення загиблих в АТО

Український інститут національної пам'яті представив на інфографіці приклади надгробних пам'ятників для українських військових (УІПН)

"Де поховані герої сучасної українсько-російської війни. Інфографіка" від Українського інституту національної пам'яті про кількість місць поховання загиблих в АТО, структуруючи дані про спеціальні місця поховання і загальні сектори українських цвинтарів.

Окремо на мапі зазначені адреси секторів, де поховано більше 10 загиблих військових.

"Станом на 1 березня 2017 року в Україні створено 450 секторів військових поховань. На них поховано 1295 загиблих воїнів. 25 секторів мають 10 і більше поховань. Сектори із найбільшою кількістю похованих військових – учасників АТО розташовані у Дніпрі, Запоріжжі й Києві – 180, 120 та 56 похованих відповідно", - ідеться в повідомленні на сайті Інституту національної пам'яті.

У 2014 році УІНП розробив рекомендації щодо створення секторів військових поховань на цивільних кладовищах, щоб увічнити пам’ять військових, що загинули в ході сучасної російсько-української війни.

Установа,  якою керує Володимир В'ятрович, рекомендує створювати сектори військових поховань у центральних або найбільш відвідуваних частинах кладовищ, а в містах, де цвинтарів декілька, – на центральному з них.

Вони розробили рекомендації для секторів військових поховань, які мають бути відокремленим від решти поховань доріжками або зеленими насадженнями та мати достатню відстань між похованнями, а також місця для спорудження загального монументу загиблим воїнам і встановлення щогли для державного прапора.

"Український інститут національної пам’яті вважає, що сектор військових поховань має бути структурованим таким чином, щоб за потреби бути й місцем для проведення відповідних урочистих заходів – поминальних богослужінь, покладання квітів, несення почесної військової варти, відвідування офіційними делегаціями", - наголошують в Інституті.

Інфографіка створена Українським інститутом національної пам’яті за участі Українського кризового медіа-центру.

"У ці дні ми традиційно відвідуємо могили рідних. Закликаємо за можливості не оминути увагою поховання українських воїнів на цих кладовищах!". - резюмують укладачі інфографіки.