Росія у 81 країні збирається офіційно роздавати георгіївські стрічки

17:46, 24.04.2017
Росія у 81 країні збирається офіційно роздавати георгіївські стрічки

Судячи з офіційного фото на сайті Росспівробітництва, "символ перемоги" окупантів роздаватимуть так само - жмутками (Россотрудничество)

Росспівробітництво організовує акцію "Георгіївська стрічка", під час якої роздаватиме "колорадські" стрічки у різних країнах світу.

України та Грузії в офіційній інфоргафіці від "Росспівробітництва" немає.

У той же час окрамими "країнами" там представлені Абхазія та Південна Осетія.

"Російське агенство Ріа Новини офіційно опублікувало список країн, де видають георгіївські стрічки. Україна і Грузія у списку, слава богам, відсутні", - написала у Facebook активіст Олена Юрченко.

Вона дала посилання на список із 65 країн та 2 окупованих територій із адресами центрів Росспівробітництва, де влаштують пропагандистську роздачу георгіївських стрічок до 9 травня.

"За підтримки Росспівробітництва акція "Георгіївська стрічка" проходить у 81 країні світу, ми вже направили туди більше 100 000 стрічок", - повідомила керівник Росспівробітництва Любов Глєбова.

При чому, найбільше стрічок планують роздати у Молдові, Білорусі, Вірменії та Узбекистані.

"В Африці георгіївська стрічка особливо популярна в Єгипті, Замбії, Танзанії і Конго", - повідомляють організатори.

Варто відзначити, що саме георгіївська стрічка стала символом російської агресії в Україні. Саме помаранчево-чорними кольорами позначали себе так звані "зелені чоловічки" - російські військові, що не мали знаків розрізнення, коли окуповували Крим та починали війну на Донбасі.

Нагадаємо, що георгіївська стрічка - це елемент вищої військової нагороди Російської імперії.

"Під час Другої світової війни георгіївську стрічку використовували російські колабораціоністи. ... Це так звана "Російська визвольна армія генерала Власова", - розповідає про походження символу український історик та активістка освітнього проекту із розвіняання історичних міфів "Лікбез" Яна Примаченко.

Стрічку із Днем перемоги в Росії почали асоціювати у 2005 році. Тоді РІА Новини вигадали та здійснили акцію до 60-ї річниці перемоги над нациським режимом у Німеччині. Із того часу георгіївські стрічки традиційно роздають напередодні 9 травня..