Справжній прорив: вчені винайшли вакцину від малярії

26.04.2017
Справжній прорив: вчені винайшли вакцину від малярії

Малярію розповсюджують комарі.

Великим проривом у медицині як медики, так і політики вважають завершення розробки першої у світі вакцини від малярії. Вже незабаром її отримає Африка.
 
На думку фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), новий препарат може запобігти сотням тисяч смертей у світі щороку. 
 
Дослідження і розробка вакцини тривали майже 30 років і обійшлися в півмільярда доларів.
 
За цей час мільйони осіб не дочекалися рятівного препарату: малярія щороку вбиває близько півмільйона людей. Та значно більше життів тепер буде врятовано.
 
Три африканські країни — Гана, Кенія і Малаві — зможуть першими скористатися вакциною.
 
Пілотні програми щеплень розпочнуться 2018 року і ними будуть охоплені загалом 750 тисяч дітей.
 
Кожна дитина має отримати чотири дози препарату під назвою  RTS,S. ВООЗ визнає, що, з організаційної точки зору, це буде дуже складна кампанія.
 
Засіб треба вводити, точно дотримуючись чотирьох часових інтервалів: через місяць, через три місяці і через півроку після першого щеплення.
 
Чи буде населення Африки достатньо свідомим і готовим дотримуватися цього графіка?
 
Найчастіше хвороба вражає дітей молодше п’яти років.
 
Саме на цю вікову групу припадає три чверті смертей. ВООЗ попереджає, що під загрозою зараження малярією перебувають понад три мільярди людей в усьому світі.
 
2015 року було зареєстровано 214 мільйонів випадків зараження і 438 тисяч смертей від цієї хвороби. 
 
Європейці також не повинні втішати себе думкою, що на нашому континенті цю страшну хворобу подолано. Минулого року вона повернулася до Європи. Її принесли з собою біженці.
 
У Греції, яка є одним із головних перевалочних пунктів на шляху мігрантів до заможної Західної Європи, від січня до середини серпня минулого року було зареєстровано 65 випадків цієї тропічної заразної хвороби.
 
Переважна більшість хворих заразилися за межами Греції.
 
У половині випадків заражені прибули з Індійського півострова чи африканських країн. Четверо заразилися вже в Греції від інших хворих. Малярія в Греції була повністю подолана 1974 року.
 
В наступні 30 років реєстрували окремі випадки захворювання, але в осіб, які здійснювали подорожі до країн Азії чи Африки.
 
Райони Греції, де виявляють випадки малярії, переводять на карантин. Йдеться головним чином про центральні райони країни, Пелопоннес та район міста Салоніки на півночі країни.
 
Водночас немає жодної гарантії, що мігранти не рознесуть хворобу всією Європою.