У центрі Києва затримано викрадачів стародруку "Апостол"

17:41, 25.04.2017
У центрі Києва затримано викрадачів стародруку "Апостол"

Викрадачі переховували "Апостол" майже рік.

Столична поліція затримала чотирьох ймовірних викрадачів стародруку «Апостол» в одному з ресторанів по вулиці Саксаганського в центрі Києва у вівторок.

 

Про повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

 

"Спрацював департамент карного розшуку і департамент кримінальної розвідки. Зловмисники були затримані в одному з ресторанів по вулиці Саксаганського разом із стародруком», - повідомив речник.

 

За його словами, викрадений з Національної бібліотеки Вернадського стародрук 1574 року хотіли нібито продати за 150 тисяч доларів, але зійшлись із потенційним покупцем на сумі у 100 тисяч доларів.

 

За даними поліції, четверо затриманих є громадянами України і фахівцями з питань антикваріату. Злодії "працювали" на замовлення у закритій групі, нікого стороннього до себе не підпускали. Наразі поліція проводить слідчі дії, тривають обшуки у трьох місцях.

 

Нагадаємо, стародрук "Апостол" Івана Федорова 1564 року, який є екземпляром однієї з найдавніших книг, зник 10 травня 2016 року. Крадіжку виявила заступник з наукової роботи Національної бібліотеки Вернадського.

 

.Львівський «Апостол» Федорова було видано накладом близько 1-1,2 тис. примірників, нині відомо приблизно про 120 збережених примірників. Оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумеровані.

 

При цьому, в  фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського зберігаються п’ять примірників, але всі вони неповні.

 

Крім того, екземпляри книги є в книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, а також в інших країнах - Білорусі, Польщі, Болгарії, Росії, США тощо. Книгу видали у великому форматі, оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумеровані.

 

Один з примірників «Апостола» знайшли активісти в резиденції Межигір’я після втечі  Віктора Януковича.