Президент ПАРЄ Педро Аграмунт обіцяє піти у відставку 29 травня

22:07, 25.04.2017
Президент ПАРЄ Педро Аграмунт обіцяє піти у відставку 29 травня

Залежність від Росії похоронила кар'єру Педро Аграмунта.

Президент ПАРЄ Педро Аграмунт офіційно оголосить про свою відставку лише після завершення візиту короля Іспанії до ПАРЄ, а саму заяву про складання з себе повноважень обіцяє подати під час зустрічі президентського комітету та Бюро ПАРЄ у  Празі 29 травня.

 

Такі неофіційні обіцянки пан Аграмунт дав керівникам політичних груп ПАРЄ у вівторок.

 

Зокрема, президент ПАРЄ готовий залишити свою посаду лише за умови, що йому дозволять лишатися на посаді президента на час виступу 27 квітня іспанського короля Філіпа VI в пленарній залі. Адже Аграмунт хоче зберегти обличчя перед власним монархом, королем Іспанії.

 

«Річ у тім, що в четвер 27 квітня король Філіп VI має виступити в пленарній залі зі зверненням до асамблеї. І для Аграмунта вкрай важливо, щоби до кінця поточної сесії, в тому числі на виступі короля, він лишався на посаді президента. І керівники політичних груп пообіцяли виконати цю умову – в обмін на добровільну відставку одразу після цього», - повідомляє видання «Європейська правда», посилаючись на власні джерела в українській делегації ПАРЄ.

 

Видання наводить схему відставки: Аграмунт не буде навіть з’являтися у сесійній залі ані в середу, ані в четвер, ані в п’ятницю, за винятком однієї години, коли він приведе короля до зали та слухатиме його з крісла в президії асамблеї. Далі він проведе короля на батьківщину, а після закриття сесії – прийде на засідання Бюро, щоби офіційно оголосити про відставку.

 

Проте, ще протягом місяця ця відставка не буде оформлена документально. Письмову заяву про те, що Аграмунт складає з себе повноваження президента, він принесе з собою на зустріч президентського комітету та Бюро ПАРЄ, яка відбудеться 29 травня в Празі. А вже на наступному Бюро, наприкінці червня, асамблея матиме змогу обрати нового президента.

 

У Палаці Європи вже точиться дискусія – чи не "кине" Аграмунт усіх своїх колег? Адже без його заяви змістити його юридично неможливо. Та переважна більшість делегатів  сходяться на думці: ні, не кине, бо від того програє ще більше.

 

«Йому просто не пробачать обман і не дадуть працювати, створивши нестерпні умови.

Та для України головний результат вже досягнуто, безвідносно до того, піде Аграмунт чи залишиться», - йдеться у статті.

 

"Руїнами проросійської коаліції в ПАРЄ задоволений", – написав після публічного покарання Аграмунта один з членів української делегації, депутат Борислав Береза.

 

Відтак, на початку цього тижня в Парламентській асамблеї Ради Європи відбулося неможливе: українська делегація домоглася відставки президента ПАРЄ Педро Аграмунта через його поїздку до Сирії з росіянами.

 

Після відкритого конфлікту, під час якого робота асамблеї була заблокована, Аграмунт тимчасово відмовився від головування в ПАРЄ.

 

Представники української делегації заявили, що планують змусити Аграмунта "добровільно" подати у відставку.

 

Нагадаємо, наприкінці березня до Сирії прибула делегація депутатів ПАРЄ та Держдуми Росії на чолі з головою Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунтом, попри те, що Аграмунт не був уповноважений асамблеєю чи її органами на здійснення такого візиту.