Українські дипломати пояснюють скорочення фінансової допомоги США стабілізацією економіки

09:05, 26.04.2017
Українські дипломати пояснюють скорочення фінансової допомоги США стабілізацією економіки

Офіційних розрахунків щодо розмірів фінансової допомоги для України уряд США ще не представив

Посольство україни у США опублікувало офіційну заяву щодо планів американського уряду скоротити майже на 70% фінансову підтримку тим, що українська економіка стабілізувалася.

"Інформація про скорочення американської допомоги на 68,8% має розглядатися з урахуванням фінансової допомоги Сполучених Штатів Україні у формі кредитних гарантій. ... Водночас, у 2018 році завдяки досягнутій фінансовій стабілізації та очікуваному зростанню економіки України сторони не передбачають фінансової допомоги у формі кредитних гарантій", - зазначено у повідомленні.

Дипломати впевнені - скорочення буде лише на 30%.

"Фактичне зменшення американської допомоги Україні у 2018 році становитиме близько 30%, що дозволяє продовжити реалізацію більшості діючих програм допомоги нашій країні", - інформують вони.

При цьому зазначається, що Україна отримає близько половини коштів, виділених на програми підтримки економіки країн Європи та Азії.

Нагадаємо, у вівторок, 25 квітня стало відомо, що адміністрація США має намір скоротити фінасову допомогу Україні в 2018 році майже на 70%.

Про це повідомло видання Foreign Policy ("Закордонна політика") з посиланням на таємний документ на 15 сторінках.

Екс-посол США в Україні Джон Гербст у коментарі "Укрінформу" повідомив, що Конгрес можу відмінити рішення щодо зменшення підтримки України.

У цьому зв'язку ініціатива Трампа зекономити на програмах зовнішньої допомоги зустріне супротив, вважає Гербст, і, перш за все, вона не знайде підтримки в американському Конгресі.

"З цієї причини Конгрес, скоріше за все, зменшить скорочення програм зовнішньої допомоги США. Це також має стосуватися й України", - наводить слова екс-посола США видання.