Україна не увійшла до першої сотні країн із вільною пресою, хоча покращила позиції

10:45, 26.04.2017
Україна не увійшла до першої сотні країн із вільною пресою, хоча покращила позиції

Свобода преси - одна із важливих характеристик демократії (АР)

Україна посіла у рейтингу свободи преси "Репортерів без кордонів" 102-е місце, піднявшись на п'ять позицій порівняно з результатами 2016 року.

Речниця "Репортерів без кордонів" Ульріке Груска (Ulrike Gruska) пояснила покращення позицій України зменшенням насильства проти журналістів, повідомляє DW.

Показники свободи преси організація "Репортери без кордонів" розраховує на основі низки параметрів, зокрема різноманітності медіа та їхньої незалежності, умов роботи журналістів та самоцензури, правового захисту та інституційної прозорості.

Лідерами рейтингу стали Норвегія і Швеція, які покращили свої результати завдяки ліберальному доступу до публічної інформації та законодавству, яке захищає джерела журналістів.

При цьому в організації відмітили, що низка демократичних країн знизила свої позиції.

"Організація також заявила про звуження свободи преси у низці демократичних країн, зокрема у США, які втратили дві позиції та опинилися на 43-му місці. Причиною називається почастішання розслідувань проти інвестигативних журналістів та викривачів, як і затримань представників ЗМІ під час висвітлення акцій протесту. Польща за правління правоконсерваторів втратила сім позицій та зайняла 54-у сходинку, зокрема через посилення контролю влади за суспільним мовником. Також погіршилася ситуація із свободою преси у Великобританії (40-е місце), Нідерландах (5-е) та Канаді (22-е)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Росія залишилася на 148-му місці через придушення опозиційних ЗМІ, Туреччина із жорсткими заходами після невдалого путчу втратила чотири позиції та посіла 155-е місце.