Роману Сущенку продовжили арешт до 30 червня

15:44, 26.04.2017
Роману Сущенку продовжили арешт до 30 червня

Роман Сущенко перебуває під вартою вже п'ять місяців.

Лефортовський суд Москви продовжив арешт звинувачуваному у шпигунстві українському журналісту Роману Сущенко в СІЗО «Лефортово» на два місяці – до 30 червня.

 

Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін у соцмережах у середу.

 

"Суд постановив: клопотання слідства задовольнити, продовжити запобіжний захід у вигляді утримання під вартою відносно обвинуваченого Сущенка на два місяці, тобто до 30 червня 2017 року", – оголосила своє рішення суддя Маргарита Котова

 

Таким чином суд знову відхилив прохання адвоката Марка Фейгіна про зміну його підзахисному запобіжного заходу на домашній арешт, який він міг би відбувати в гостьовому будинку посольства України в Москві.

 

Відзначається, що засідання пройшло в закритому режимі, оскільки справа Сущенка має гриф "цілком таємно".

 

Перед початком розгляду обвинувачений і його захист просили залишити засідання відкритим, оскільки жодні відомості, що становлять держтаємницю, при продовженні запобіжного заходу ніколи не обговорюються.

 

Марк Фейгін також повідомив, що суд відмовив захисту в залученні до справи як "громадського захисника" українського консула Геннадія Брескаленка.

 

Нагадаємо, спецкора агенства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою.

 

7 жовтня йому було висунено обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, тоді як українські військові це спростовують.  

 

Міжнародні та Європейська федерації журналістів в кінці січня 2017 року приєдналися до інших правозахисних груп і міжнародним організаціям у вимозі зняти звинувачення з арештованих в Росії журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени (останньому в Криму пред'явлено звинувачення в закликах до сепаратизму).

 

Захист Сущенка також готує скаргу на його арешт до Європейського суду з прав людини.