Компанія Dragon Capital використовувала російські шпигунські програми

19:10, 26.04.2017
Компанія Dragon Capital використовувала російські шпигунські програми

Компанія Dragon Capital потрапила до шпигунського скандалу.

Інвестиційна компанія Dragon Capital використовувала російське шпигунське програмне забезпечення. Саме із цим пов’язані обшуки офісу компанії, які працівники СБУ провели в середу.

 

Цю інформацію телеканалу Еспресо.TV підтвердила речниця СБУ Олена Гітлянська.

 

За її словами, обшуки в Dragon Capital пов'язані з тим, що ця компанія, а також інші сім неназваних, були викриті у продажі та використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення російського виробництва.

 

Пані Гітлянська відмовилася назвати інші компанії, щодо яких СБУ проводить слідчі дії.

 

У свою чергу, компанія Dragon Capital, реагуючи на повідомлення СБУ, пояснила на своїй сторінці в Facebook , що обшуки стосувалися програми контролю робочого часу працівників компанії, яка була визнана "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації" на підставі експертного висновку, зробленого в рамках кримінального провадження.

 

Мовляв, офіційно придбане у 2015 році програмне забезпечення, вже у 2016 році було визнано "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації".

 

Як наголошується, "співробітники СБУ мали намір вилучити всю комп’ютерну техніку компанії, але завдяки реагуванню з боку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана в подальшому обшук пройшов без порушень та силового тиску з боку співробітників СБУ.

 

Водночас, раніше компанія «Укргазвидобування» повідомила, що працівники СБУ проводять обшуки і в їхніх офісах за ухвалою слідчого судді Шевченківського району Києва про вилучення комп'ютерної техніки у керівників компанії та серверів.

 

При цьому, СБУ мотивує обшуки начебто незаконним використанням програмного забезпечення, тоді як у компанії наголошують, що офіційно та легально закупили його  через систему Прозорро.

 

Нагадаємо, в середу працівники СБУ провели обшуки та частково вилучили комп’ютерну техніку в офісі інвестиційної компанії Dragon Capital.

 

У самій компанії припустили, що такі дії СБУ можуть бути пов’язані із участю у корпоративному конфлікті, адже Dragon Capital надає підтримку інвестору, який нібито постраждав через рейдерське захоплення столичного ТРЦ Sky Mall.

 

Втім, пізніше у прес-центрі СБУ повідомили, що виявили вісім компаній які свідомо використовували заборонене шпигунське програмне забезпечення російського виробництва.

 

«За результатом проведеної співробітниками СБУ операції здійснено обшуки та вилучено комп'ютерну техніку загалом у восьми компаніях, які використовували та реалізовували шпигунське російське програмне забезпечення з прихованими функціями негласного доступу, у тому числі до інформації з обмеженим доступом», - йдеться у повідомленні спецслужби.

 

В СБУ додають, що російські спецслужби зацікавлені в отриманні доступу до інформації об'єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які мають важливе оборонне значення.