В окупаційному Криму кримського татарина засудили до 12 років у сфабрикованій справі

28.04.2017
Як відомо, ще 4 квітня 33-річний незаконно ув’язнений Руслан Зейтуллаєв оголосив голодування до винесення вироку з вимогою, щоб окупаційна влада в Криму припинила політичні переслідування кримських татар.
 
Підтримати чоловіка на судове засідання приїхала його дружина Мер’єм Зейтуллаєва, яка залишила вдома трьох неповнолітніх дітей.
 
Санкції статті 205 КК Російської Федерації передбачають максимальне покарання за статтею «тероризм» у вигляді довічного по­збавлення волі.
 
Тому прокурор Геннадій Труханов, який представляє сторону держобвинувачення у Північно-Кавказькому військовому окружному суді, вимагав 17 років позбавлення волі для кримського татарина у справі про тероризм.
 
А для інших трьох затриманих — від 7 до 9 років перебування у виправній колонії загального режиму.
 
Перед винесенням вироку Руслан Зейтуллаєв виступив з останнім словом у суді:
 
«Я дуже сильно здивований, що у XXI столітті судять за одне лише інакомислення й при цьому називають його тероризмом. Ясно, що ми сидимо на лаві підсудних тільки за нашу віру. Віра, яка називається «іслам» — «покірність» у перекладі на російську мову».
 
Засудженого підтримав його адвокат Еміль Курбедінов, який заявив, що у суду немає доказів того, що організація «Хізб ут-Тахрір» хоч якимось чином причетна до терористичної діяльності.
 
Висновки суддів грунтуються на пропагандистському кліше, що представники кримськотатарської національності є потенційною загрозою для режиму Росії в окупованому Криму.
 
— Руслана засудили тільки за його думки, адже ніяких незаконних дій з його боку не було, — обурений Еміль Курбедінов. — Як батько трьох дочок, він вів добропорядний спосіб життя, працював будівельником. Засуджувати людину на 17 років позбавлення волі тільки за її переконання є аморальним.
 
А ось другий в’язень, Ферат Сайфуллаєв, заявив на суді, що зараз на півострові Крим говорити про політику, міжнародні відносини, міркувати та аналізувати забороняється лише кримським татарам, мусульманам.
 
Нагадаємо, ще у 2015 році на анексованому Росією півострові Крим співробітники ФСБ заарештували 14 кримських татар й відправили до СІЗО Сімферополя.
 
За версією слідства, Зейтуллаєв був організатором, керівником та ідейним натхненником терористичної організації ісламізму «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена.
 
Його разом з іншими підозрюваними (Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов та Нурі Примов) звинувачують в умисній участі в діяльності терористичної організації, вивченні її основ, сповідуванні її ідеології, відвідинах конспіративних зборів та «прихованій антиросійській та антиконституційній діяльності у вигляді пропагандистської роботи серед населення».
 
Правозахисники з України та тимчасово окупованого півострова Крим заявили, що всі незаконно затримані представники кримськотатарського народу є політичними в’язнями совісті.
 
Всім підозрюваним у сфабрикованій Росією справі «Хізб ут-Тахрір» надається юридична та правова допомога.
 
Інформація про те, як триває слідство за участю представників кримськотатарського народу, регулярно надається міжнародним правозахисним організаціям, а також незалежним експертам ОБСЄ.
 
Як відомо, Президент Ради Європи Турбйорн Ягланд видав розпоря­дження про відрядження до окупованого Росією Криму представників Комітету з питань запобігання катуванням для вивчення умов утримання ув’язнених.
 
На думку співробітників МЗС України, міжнародне співтовариство має вжити заходів iз метою посилення політичного та дипломатичного тиску на Російську Федерацію для звільнення Руслана Зейтуллаєва та його друзів.
 
Людей, яких незаконно утримують у в’язницях Росії, повинні відпустити на свободу.
 
Представники України запропонували своїм закордонним колегам спільно виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, кримськотатарського народу, які стали заручниками агресивної політики Російської Федерації щодо України.