Вибухи в Балаклії: слідчий експеримент не підтверджує версію про атаку безпілотника

09:04, 28.04.2017
Вибухи в Балаклії: слідчий експеримент не підтверджує версію про атаку безпілотника

Вибухи в Балаклії знищели боєприпасів на мільярд доларів

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов опублікував інформацію, згідно з якою слідчий експеримент не підтвердив попередньо озвучену версію про атаку за допомогою безпілотника.

Під час слідчого експерименту перевірялася версія "Украероруху" про виявлення нібито повітряної цілі над Балаклією локаторами цивільної служби управління повітряним рухом, пише Юрій Бутусов.

"Ніяких літальних апаратів над Балаклією в той день військова система ППО не виявила. Провели перевірку, чи можливо, що якийсь безпілотник дальньої дії бачить "Украерорух", але не бачить радар ППО. Встановлено, що радар ППО повинен був бачити ціль. Таким чином, на цей момент версія про атаки безпілотника не підтверджується", - повідомляє він.

Таким чином, пріоритетною версією слідства на сьогодні є диверсія на території бази.

"Про це свідчить характер вибухів, зафіксований на камерах спостереження і свідчення очевидців. Стався вибух в одному із захищених бункерів, де зберігалися боєприпаси. Бункер знищений дощенту", - пояснює журналіст.

Він додав, що в ході розслідування з'ясувалися цікаві і позитивні факти: "Виявлено цінні види боєприпасів, які, як вважали раніше, в Україні відсутні. Насправді, їх не бачила примітивна система обліку, а цілий бункер ракет для одногоз видів сучасного озброєння раптом неочікувано "знайшовся".

Таким чином, слідство розглядає такі версії причини вибухів на військових складах:
1. Комбінована диверсія із застосуванням авіанавідників і ударних безпілотників дальньої дії.
2. Диверсія - закладка на самій базі, проникнення диверсантів або вербування персоналу.
3. Навмисний підрив боєприпасів з метою приховування ймовірних розкрадань.

Нагадаємо, вночі 23 березня 2017 р. на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові й артилерійські снаряди 125- і 152-мм) стався вибух, виникла пожежа, яка спричинила детонацію боєприпасів. З Балаклії були евакуйовані понад 16 тисяч осіб.

До цього повідомлялося, що головною версією використання безпілотника для підриву. Для перевірки цього судом були вилучені сервери військової частини, у соцмережах ширилися повідомлення, що очевидці бачили безпілотник над складом боєприпасів.