У Македонії прихильники екс-прем'єра Ніколи Груєвскі захопили парламент (відео)

10:17, 28.04.2017
У Македонії прихильники екс-прем'єра Ніколи Груєвскі захопили парламент (відео)

Штурм парламента в Македонії завершився госпіталізацією 8 осіб (DW)

У Македонії надвечір 27 квітня сотні демонстрантів, які є прихильниками екс-прем'єра Ніколи Груєвскі, увірвалися в будівлю парламенту в столиці країни Скоп'є.

Заворушення почалися після того, як коаліція соціал-демократів і етнічних албанських партій обрала спікером парламенту етнічного албанця лідера "Демократичного союзу за інтеграцію" Талата Хафері.

Лідер соціал-демократів Зоран Заєв у сутичках з демонстрантами отримав ушкодження. Reuters повідомляє, що демонстранти напали на іншого депутата-албанця.

Деякі з приблизно 200 учасників протесту, які увірвалися в парламент, були в масках.

Поліція застосувала світлошумові гранати, щоб розігнати протестуючих і розчистити шлях для евакуації депутатів із захопленого парламенту.

Поліція повідомила, що всього вісім осіб, у тому числі Заєв, отримали поранення в результаті нападу на будівлю парламенту.

Політична криза в Македонії триває із грудня 2016 року. Правляча консервативна партія та соціал-демократи не можуть домовитися щодо вимог етнічних меншин стосовно албанської як другої офіційної мови.

У лютому в Македонії пройшли акції протесту проти надання албанській мові офіційного статусу. До цього, у грудні в Македонії націоналісти перемогли на парламентських виборах, однак не змогли відновити коаліцію і призначити уряд.




Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що він був вражений нападом протестувальників на будівлю парламенту Македонії у четвер ввечері. 

"Шокований нападом на парламент в Скоп'є. Всі сторони повинні поважати демократичний процес і вести діалог, а не чинити насильство", - написав у Twitter Столтенберг.