У Києві суд з СІЗО відпустив обвинуваченого в озброєнні «тітушок» під час Євромайдану

10:42, 28.04.2017
У Києві суд з СІЗО відпустив обвинуваченого в озброєнні «тітушок» під час Євромайдану

Ростислав Заворотний звільнений з-під варти. Документи оформлювали вночі (Укрінформ)

У п'ятницю, 28 квітня, закінчився термін перебування в СІЗО Ростислава Заворотного, єдиного обвинуваченого, який не встиг втекти з України, у справі видачі і перевезення до "тітушок" більше сотні автоматів Калашникова і десятки тисяч набоїв до них.

Про звільнення єдиного з чотирьох підозрюваного, що ще залишався під вартою, повідомляють активісти, які вимагають покарати винних у злочинах проти майданівців, у соцмережі Facebook.

Судді Шевченківського районного суду міста Києва за три дні не змогли продовжити запобіжний захід Ростиславу Заворотному.

"В 00:01 обвинувачений по справі видачі зброі зі складів мвс тітушкам виходить з сізо, адміністрація підтвердила. За три дні відводів і самовідводів судді так і не дійшли до розгляду запобіжного, і в нього просто закінчився строк утримання під вартою", - пише активістка Ольга Худецька.

Про ймовірне затягування справи повідомляли правозахисники Центру інформації про права людини.

"Розгляд починає суддя Циктич. Йому заявляється відвід з підстав наявності родинних зв'язків з одним з прокурорів групи. Відвід задовольняє суддя Хардіна. Призначається суддя Мартинов. Йому двічі заявляється відвід. І з другого разу цей відвід задовольняється суддею Щебуняєвою з підстав порушення встановленого порядку визначення судді для розгляду справи. Призначається суддя Хардіна. Вчора починається розгляд і один з обвинувачених усно заявляє відвід судді. Сьогодні для розгляду відводу Хардіної призначається суддя Циктич, який заявляє самовідвід. Який ось зараз розглядає суддя Щебуняєва. Не нагадує гру в наперстки?", - запитує один із адвокатів родичів "Небесної сотні" Павло Дикань.

Адвокат Ростислава Заворотного запевняє, що його підзахисний не збирається тікати з України.

"Сьогодні закінчується строк тримання його під вартою. Він нікуди не збирається тікати. Поїде додому, до родини, а завтра вранці буде в суді", – запевняв у четвер, 27 квітня, адвокат обвинуваченого Сергій Войченко, передає "5 канал".

У ніч на 28 квітня активісти партії "Національний Корпус" (Азов) зустріли Заворотного біля Лук'янівського ізолятору тимчасового утримання натякнувши на те, що громадськість буде вимагати його подальшого утримання під вартою, та висловили своє обурення щодо корумпованості судової системи.

За версією слідства, Ростислав Заворотний разом з трьома колишніми міліціонерами в ніч проти 21 лютого 2014 року отримав зі складів МВС і передав молодикам більше 100 автоматів Калашникова і 50 тис. боєприпасів для них.

Останні три дні Шевченківський суд Києва так і не спромігся розглянути питання щодо обрання йому подальшого запобіжного заходу, оскільки захисники Заворотного постійно клопотали про відвід суддів.