В міськраді Одеси вважають незаконним перейменування проспекту Жукова на Небесної сотні

11:38, 28.04.2017
В міськраді Одеси вважають незаконним перейменування проспекту Жукова на Небесної сотні

В Одесі не погоджуються із тим, що міськрада повертає комуністичні назви вулиць

Директор юридичного департаменту Одеської міськради Інна Поповська повідомила, що перейменування проспекту Жукова у проспект Небесної сотні було незаконним.

"Рішенням міськради були змінені назви низки вулиць, які не підпадають під закон про декомунізацію. Наприклад, проспект Небесної сотні, який був перейменований відповідно до незаконного розпорядження екс-губернатора, яке навіть не було підкріплено громадськими слуханнями, вже був раніше перейменований рішенням історико-топономічної комісії Одеської міськради. Таким чином, такий топонім вже був", - зазначила Поповська, передає "УНІАН".

При цьому в міськраді Одеси не вважають проблемою відкриття кримінальної справи проти посадовців, що виступили проти перейменувань вулиць.

"Сьогодні процедура відкриття кримінального провадження здійснюється у заявному порядку - незалежно від того, є склад злочину чи ні. Тому говорити про те, що, якщо відкрито кримінальне провадження, то хтось скоїв кримінальний злочин, на сьогодні нелогічно і це не відповідає дійсності", - сказала Поповська.

За її словами, міськрада змінила назву тільки назву тих вулиць, які не підпадають під закон про декомунізацію.

Перейменування інших вулиць буде проведене лише після громадських слухань та висновків історико-топономічної комісії Одеської міськради.

Нагадаємо, прокуратура 27 квітня відкрила кримінальне провадження за фактом скасування Одеською міською радою рішення про декомунізацію низки вулиць.

26 квітня Одеська міська рада скасувала декомунізацію низки вулиць, проведену колишнім губернатором Міхеїлом Саакашвілі.

Після цього голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович попередив мера Одеси Генадія Труханова, що за повернення старих назв вулицям його можуть притягти до кримінальної відповідальності.