Влада Польщі заявила про законність знесення пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах

13:59, 28.04.2017
Влада Польщі заявила про законність знесення пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах

Демонтаж пам'ятника у Грушовичах викликав скандал напередодні 70-ї річниці операції "Вісла"

Міністерство культури Польщі заявило про законність демонтажу меморіалу воїнам УПА в Грушовичах поблизу Перемишля.

У відомстві заявили, що пам'ятник встановлений із порушенням чинного польського законодавства, повідомляє "Польське радіо" без посилання на чиновника, що зробив такі заяви.

"Демонтаж незаконно встановленого у 1994 році пам’ятника УПА на муніципальному кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля є законним", – повідомили у Міністерстві культури та національної спадщини Польщі.

У відомстві відзначили, що пам’ятник зведений із порушенням чинного у Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів від місцевої влади.

"Акція (із демонтажу) була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції "Вісла", – написало у повідомленні міністерство культури Польщі.

Чиновники нагадали, що демонтаж пам’ятника – ред. був проведений відповідно до прийнятих війтом ґміни Стубно Янушем Слабіцьким кроків, спрямованих на демонтаж пам’ятника, через його "неврегульований правовий статус та обґрунтовані протиріччя, які викликало як послання, так і елементи оздоблення пам’ятника".

"Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною у питаннях увічнення та організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані на терені Польщі, за умови, що вирішення спірних питань відбудеться у дусі порозуміння та діалогу, відповідно до чинного у Польщі законодавства та згідно із положеннями Угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам’яті і спочинку жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року", - додали у мінкульті Польщі.

Водночас Міністерство культури Польщі наполягло, що з польської сторони "не буде дозволу на функціонування ... пам’ятників "слави Української повстанської армії", метою яких є прославляння збройного формування, відповідального за злочини, вчинені проти тисяч, здебільшого беззахисних, польських громадян".


У той же час, директор українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що України призупиняє процес легалізації польських місць пам'яті в Україні.

Відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі змушує призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України, заявив В'ятрович.

"Відтак, щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991 по 2017 рр., залишаються нелегальними", – йдеться в заяві директора УІНП.