Поблизу Керчі хочуть знищити оборонний вал античних часів

21:11, 28.04.2017
Поблизу Керчі хочуть знищити оборонний вал античних часів

Так наразі виглядає Тірітакський оборонний вал.

Міністерство культури України висловлює занепокоєння з приводу планів окупаційної влади Російської Федерації зруйнувати в анексованому Криму оборонний вал IV-III ст. до н.е. заради будівництва нової автотраси поблизу Керчі.

 

З цього приводу відомство звернулося до МЗС України та до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляє Урядовий портал у п’ятницю.

 

«Міністерство культури України вкрай стурбоване ситуацією, яка відбувається з археологічною спадщиною на території Кримського півострова. Як нам стало відомо з відкритих джерел в мережі Інтернет, з метою будівництва автомобільних доріг до Керченського мосту на території між Цементною слобідкою та трасою Керч-Феодосія окупаційною владою Росії проводяться масштабні археологічні роботи», - йдеться у повідмленні.

 

Зокрема, міністр культури України Євген Нищук звернувся з листом до директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Мечтілд Рьосслер з проханням вжити всіх можливих заходів для недопущення руйнування об’єктів археологічної спадщини України.

 

За даними урядовців,  однією з найбільших знахідок, під час проведення цих робіт, став фрагмент Тірітакського оборонного валу, що захищав жителів міста Пантікапея від набігів кочівників.

 

«Зазначений елемент датується IV-III ст. до н.е. Згідно наявної інформації, розкопки на об’єкті будуть проводитися протягом трьох місяців після чого Тірітакський вал буде розібрано, а на його місці побудують трасу "Таврида", - зауважують у Мінкульті.

 

Зазначається також, що на офіційному сайті Міністерства культури Російської Федерації оприлюднений список осіб, яким видано дозволи (відкриті листи) на право проведення робіт з виявлення та вивчення об’єктів археологічної спадщини за 2016 та 2017 роки.

 

Зокрема, у 2017 році вже видано 13 дозволів на право проведення зазначених робіт на території Кримського півострова та 2 дозволи – на території міста Севастополь.

 

В українському міністерстві наголосили, що, оскільки територія Кримського півострова є частиною території України, то відповідно до ст.15 закону України "Про охорону археологічної спадщини" дослідник археологічної спадщини зобов'язаний передати всі виявлені під час досліджень археологічні предмети на постійне зберігання визначеній у дозволі установі для занесення до державної частини Музейного фонду України.

 

Мінкультури вбачає в подібних діях окупантів ознаки порушення п.3 ст.4 Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту від 1954 року, ратифікованої Російською Федерацією у 1957 році.

 

Зазначені факти свідчать про загрозливу ситуацію, в якій українські фахівці позбавлені можливості навіть здійснювати моніторинг стану збереження об’єкта, вважають в Мінкультури.

 

І наголошують на неприпустимості подібних дій з огляду на норми міжнародного й вітчизняного законодавства.