Держкіно заборонило «Інтеру» показувати серіал про оборону Ленінграда

16:04, 04.05.2017
Держкіно заборонило «Інтеру» показувати серіал про оборону Ленінграда

Кадр із міні-серіалу "Танкіст" ("ІНТЕР")

Державне агентство України з питань кіно відмовило телеканалу "Інтер" у видачі прокатного посвідчення російсько-білоруському серіалу “Танкіст”, у якому розповідається про оборону Ленінграда.

Таке рішення було прийнято після розгляду клопотання телеканалу, повідомляє сайт Держкіно.

"Статтею 15-1 Закону України «Про кінематографію» регламентовано заборону трансляції фільмів, створених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року", – пояснили представники регулятора, що дає дозволи на трансляцію серіалів та кіно.

У Держкіно відзначили, що телеканал Інтер не вказав, що виробником серіалу окрім Білорусі є країна-агресор Росія.

"Спроба правовласника видати російський продукт за білоруський не пройшла", - написав у Facebook голова Держкіно Пилип Іллєнко.

"Інтер" анонсував показ серіалу "Танкіст" на 9 травня.

В Росії серіал показували під іншою назвою - "Улюблене місто" ("Любимый город").

"Це вони, танкісти Червоної Армії, зломили переможний марш Манштейна, Гудеріана, кращих стратегів вермахту", - значиться на сайті Рускіно в описі серіалу.

Водночас член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у коментарі до свого поста у Facebook на запитання, яке покарання передбачено законом у тому разі, якщо "Інтер" таки покаже серіал, відповів: "Попередження".

Якщо телеканал отримує два таких попередження, це є підставою для анулювання ліцензії на мовлення.

Наразі у програмі телепередач "Інтера" на 9 квітня заборонений серіал відсутній.

У 4-серійному серіалі "Танкіст" розповідається про оборону Ленінграда в серпні 1941 року.

Режисер цього багатосерійного фільму – художній керівник театру-студії кіноактора "Білорусьфільму" Олександр Єфремов.

У головних ролях – Олексій Чадов, Ліза Арзамасова, Анатолій Кот, Вероніка Пляшкевич, Олексій Назаров.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про заборону трансляції фільмів, вироблених у Російській Федерації після 1 січня 2014 року. Недосконалість формулювання закону дозволяла телеканалам обходити заборону за допомогою сфальшованих документів про час виробництва серіалу чи фільму.

У квітні 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон №3359 “Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» (щодо фільмів держави-агресора)”, який поширює заборону трансляції російських фільмів із творів, вироблених після 1 січня 2014 року, на твори, вироблені та (або) вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.