У Польщі спаплюжили 15 українських пам’ятників за три роки

12:14, 05.05.2017
У Польщі спаплюжили 15 українських пам’ятників за три роки

Пам'ятник на могилі вояків УПА у Грушовичах знищували за підтримки місцевої влади.

Щонайменше 15 українських пам’ятників було зруйновано або спаплюжено у Польщі протягом трьох останніх років. Тоді як в Україні було спаплюжено 4 польських пам’ятника. При цьому, всі вони були відновлені коштом української сторони, у той час як у Польщі – жоден.

 

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті в п’ятницю.

 

Інститут представив карту (інфографіку) руйнувань та пошкоджень пам'ятників, створену спільно зі студією Remarker.

 

"Надмогильний пам’ятник воякам УПА у Грушовичах зазнавав нападів 5 разів: тричі він був помальований, згодом пошкоджений, а останнього разу – зруйнований. Щоразу меморіальний знак відновлювали зусиллями української громади", - розповів начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

 

За його даними, усього з 15-ти українських пам’ятників у Польщі 3 було знищено, 5 пошкоджено й 7 помальовано. При цьому польська сторона не відновлює пам’ятні знаки українців, що зазнали нападів.

 

"Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами", — додав Павло Подобєд.

 

 

«Відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі, а у випадку із вандалізмом у Грушовичах — офіційне схвалення таких дій —   змусили Український інститут національної пам’яті призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Таких польських місць пам’яті в Україні щонайменше 105», - йдеться у повідомленні Інституту.  

 

Науковці нагадують, що днями Президент України Петро Порошенко засудив руйнування пам’ятника воїнам УПА в Грушовичах та наругу над Державним Гербом України. У телефонній розмові 3 травня глави держав України та Польщі домовилися про належну опіку над місцями пам’яті сусідніх народів на території своїх країн.