Засуджений у Донецьку вчений Ігор Козловський визнаний в’язнем сумління

16:20, 05.05.2017
Засуджений у Донецьку вчений Ігор Козловський визнаний в’язнем сумління

Ігор Козловський (праворуч) опинився за гратами за надуманими звинуваченнями бойовиків.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала в'язнем сумління українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського, засудженого бойовиками терористичної ДНР за надуманим і абсурдним звинуваченням в окупованому Донецьку до майже 3 років ув'язнення.

 

Відтак, Amnesty International вимагає негайного звільнення 63-річного Ігоря Козловського.

 

"Якби результатом абсурдного розгляду не був реальний тюремний термін, подання в суді в якості доказів двох металевих трубок, які нібито могли використовуватися "як зброя", було б схоже на анекдот. Викликає обурення, що на підставі цих "доказів" відомий професор-релігієзнавець проведе за гратами майже 3 роки", – заявив заступник директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв у коментарі Радіо Свобода.

 

За словами правозахисника, вина науковця Козловського полягає лише в тому, що «він не приховував у Донецьку своїх опозиційних поглядів».

 

«Підтверджує це і те, що так званий суддя військового трибуналу прямо назвав його "особливо неблагонадійним громадянином" через його контакти з українськими патріотичними організаціями. Цей фіктивний судовий розгляд не витримує ніякої критики. Ігор Козловський повинен бути негайно і беззастережно звільнений", – додав пан Кривошеєв.

 

Amnesty International також закликала окупантів у Донецьку відмовитися від практики свавільного затримання цивільних громадян на підконтрольній їм території.

 

Нагадаємо, 3 травня так званий «військовий трибунал ДНР» засудив українського вченого Ігоря Козловського до 2 років 8 місяців позбавлення волі.

 

Як повідомив син науковця Олександр Козловський, так званий «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».

 

Керівника Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, кандидата історичних наук Ігоря Козловського затримали у власній квартирі бойовики ДНР в січні 2016 року. Терористи вилучили техніку та документи на житло, а також викрали цінну колекцію антикваріату.

 

Самого вченого утримують за гратами, при цьому, бойовики ДНР не вносять пана Козловського в списки на обмін, оскільки вважають його своїм громадянином. Тоді як сам Козловський неодноразово наголошував, що є громадянином України.

 

До речі, пан Козловський має ІІІ дан з карате-до Академії будо Ніппон Сейбукан (Японія), а також є президентом Школи ножового бою України. Він не виїхав з Донецька, оскільки доглядав сина.

 

Ігор Козловський - автор понад 50 наукових книг, понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, періодичних виданнях. Понад 25 років пропрацював у Донецькій обласній державній адміністрації на посаді головного фахівця у справах релігії, викладав у вищих навчальних закладах Донецька.

 

За свою миротворчу діяльність нагороджений медаллю Австрійського товариства Альберта Швейцера.

 

У березні 2017 року рідні і близькі відомого українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського оголосили флешмоб з хештегом #FreeKozlovskyy заради його звільнення з полону бойовиків так званої ДНР.