Аварії в Україні оцінюються в 4,5 млрд доларів щороку

07:58, 08.05.2017

Розрахунки Світового банку засвідчують, що соціально-економічні втрати України від наслідків дорожньо-траспортних пригод оцінюються в 4,5 млрд доларів на рік.

 

Про це повідомив керівник медичного департаменту МОЗ України Андрій Гаврилюк під час брифінгу, присвяченому Тижню безпеки дорожнього руху, який відбудеться в Україні з 8 по 14 травня.

 

«Велика кількість ДТП та постраждалих від ДТП впливає на сферу економіки України. За розрахунками експертів Світового банку, соціально-економічні втрати України від ДТП оцінюють в 4,5 млрд доларів США на рік, що становить приблизно 3,4% ВВП. Це за розрахунками за 2014 рік, включаючи матеріальні витрати, пов'язані з пошкодженням майна та зниженням продуктивності праці та людських втрат внаслідок травм або смерті в ДТП», - сказав Гаврилюк.

 

Серед причин, які призводять до дорожньо-транспортних пригод, на першому місці перебуває перевищення водіями швидкості - 39%, необлаштованість пішоходних переходів - 38%, порушення правил проїзду на перехресті - 30%. На четвертому місці серед причин ДТП, за словами Гаврилюка, керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння.

 

Посадовець зазначив, що для поліпшення ситуації з боку МОЗ зараз опрацьовується питання гармонізації з законодавством ЄС національних стандартів щодо медичних оглядів кандидатів у водії транспортних засобів, систематизація порядку проведення профілактичних наркологічних оглядів, обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів.

 

Крім того, зазначив представник МОЗ, буде розроблена система медичних оглядів водіїв транспортних засобів, які надають послуги з перевезення пасажирів та вантажів й удосконалена система підготовки водіїв щодо володіння практичними навичками надання домедичної допомоги у випадку ДТП.

 

Пан Гаврилюк повідомив, що планується створити загальнонаціональну базу даних закладів охорони здоров'я, які здійснюють медичні огляди кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, формування загальнонаціональної бази даних щодо стану здоров'я та психофізіологічних властивостей кандидатів у водії та водіїв, а також здійснення моніторингу стану їх здоров'я. Крім того, буде розроблена концепція психологічної реабілітації та підтримки потерпілих внаслідок ДТП й методологія оцінки вартості життя людей, які  загинули внаслідок ДТП.