Україна не «приватизовуватиме» спільну перемогу народів над нацизмом (фото)

08:01, 09.05.2017
Україна не «приватизовуватиме» спільну перемогу народів над нацизмом (фото)

Президент Петро Порошенко під час виступу на акції "Перша хвилина миру". (Фото прес-служби Президента України)

Україна не збирається "приватизовувати" перемогу над нацизмом як це робить Росія. Але й не дасть применшити подвиг семи мільйонів українців зроблений для перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр.

 

Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу на акції "Перша хвилина миру" у Києві в ніч на вівторок.

 

"Ми, на відміну від Москви, не збираємося приватизовувати велику спільну перемогу усіх народів Радянського Союзу та країн антигітлерівської коаліції. Але й зрікатися своєї вагомої частки в подоланні нацизму - теж не будемо. Нікому і ніколи не вдасться применшити подвиг наших предків", - сказав глава держави, передає прес-служба Президента України.

 

Порошенко підкреслив, що майже 7 мільйонів солдат у семи, як мінімум, арміях – "така географія української боротьби проти нацизму". Тоді як Росії дехто каже неправду, що «нібито вона, Росія, виграла б цю війну і без України».

 

 

"Проти нацизму найбільша кількість українців, 6 мільйонів, билася в рядах Червоної армії. Ще 100 тисяч – в лавах Української Повстанської Армії та 250 тисяч – у збройних силах країн-членів антигітлерівської коаліції", - нагадав Президент.

 

І додав, що відомий британський політичний діяч тих часів Вінстон Черчіль писав, що з-поміж усіх народів, які опинилися під владою нацистів, чи не найбільше постраждав український.

 

"Але, разом з тим, він ціною мільйонів своїх представників зробив величезний внесок у перемогу у Другій світовій", - це каже Черчіль. В Росії ж дехто каже, що нібито вона – Росія - виграла б цю війну і без України. Яка ж неправда!", - наголосив глава держави.

 

За його словами, перемога над нацизмом у Другій світовій війні назавжди закарбована в українському календарі, адже «майже немає в Україні родини, яка б не постраждала від осені 39-го, коли в Україну прийшла Друга світова, до осені 45-го, коли на Далекому Сході пролунали останні її постріли».

 

Тож Порошенко вважає цілком природнім той факт, що вже четвертий рік поспіль українці відзначають 8 травня День пам’яті та примирення в унісон з більшістю європейських країн: "Двадцять третя нуль одна за середньоєвропейським часом 8 травня сорок п’ятого – момент, коли було припинено вогонь, і в Європі настала перша хвилина вистражданого миру".

 

 

"65 мільйонів вбитих по всьому світу, із них – від 8 до 10 мільйонів - українці. Смертоносний вогняний смерч двічі пройшов Україною - проти сонця та за сонцем.  На наших теренах точилися активні бойові дії, у яких було задіяно близько 60% дивізій Вермахту і половину частин Червоної армії. Та війна – то понад 2 мільйони вивезених на примусові роботи дівчат та юнаків з України. То -  каторга й концтабори. То – Бабин Яр, де минулої осені ми у великій скорботі відзначили 75-ті роковини однієї з найстрашніших сторінок в історії України", - зазначив український лідер.

 

Також Президент України згадав, що в Росії до 9 травня оголошують гасло "Ми можем повторить".

 

"А ми як і вся Європа прагнемо, щоб подібного ніколи і ніде більше не трапилося. Відчуйте різницю", - сказав Порошенко.