Керченський міст спровокує екологічну катастрофу і загибель дельфінів

07:20, 12.05.2017
Керченський міст спровокує екологічну катастрофу і загибель дельфінів

Дельфіни вже почали гинути поблизу Керченської затоки і Кубані.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через порушення правил екологічної безпеки суб’єктами господарської діяльності під час будівництва Керченського мосту.

 

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим у четвер.

 

"За наданою прокуратурі інформацією фахівців, масштабні роботи можуть перетворити Азовське море в Чорноморську затоку. Різка зміна хімічного складу води призведе до загибелі багатьох живих організмів, у тому числі, дельфінів, які занесені до Червоної книги. Отже, будівництво мосту у протоці може призвести до регіональної екологічної катастрофи",  - йдеться у повідомленні.

 

На думку українських слідчих, окупанти, «порушуючи вимоги Водного кодексу України та норм міжнародного права, будують об'єкт, який спричиняє серйозну небезпеку екології Чорного та Азовського морів: забруднення, порушення природного відтворення водних біоресурсів та їх знищення».

 

Прокуратура посилається на інформацією Інституту водних проблем і меліорації НАН України, згідно якої, орієнтовні збитки, заподіяні оточуючому середовищу Чорного та Азовських морів при будівництві Керченського мосту, за умови необхідності кріплення морських берегів, становитимуть щонайменше 10 млрд грн.

 

Зауважимо, що загибель дельфінів у Азовському морі вже почали фіксувати. Так, на початку травня прокуратура Краснодарського краю Росії заявила про загибель 68 дельфінів поблизу Новоросійська у Чорному морі. Водночас, за даними ЗМІ, станом на 9 травня біля берегів Кубані та окупованого Криму загинули більше 100 дельфінів.