Папа Франциск проголосив святими двох свідків чуда у Фатімі

17:50, 13.05.2017
Папа Франциск проголосив святими двох свідків чуда у Фатімі

Папа Франциск у місті Фатіма.

Папа Римський Франциск канонізував двох дітей-пастухів з португальського міста Фатіма, яким явилася Діва Марія рівно 100 років тому, 13 травня.

 

"Ми зараховуємо блаженних Жасінту і Франциско Марто до лику святих", - проголосив понтифік під гучні оплески присутніх у місті Фатіма в суботу.

 

У ці дні там зібралося близько мільйона паломників з різних країн, зокрема і з Китаю, Венесуели та Східного Тимору.

 

Понтифік прибув до Фатіми на вертольоті з Лісабона і ввечері в п'ятницю здійснив поїздку по місту у своєму папамобілі.

 

Понтифік також зустрівся з прем'єр-міністром Португалії Антоніо Коста напередодні церемонії.

 

Папа Римський прибув з паломницькою поїздкою до Португалії напередодні, у п’ятницю. Говна мета візиту: відвідати містечко Фатіма. Португалія на час візиту Папи посилила заходи безпеки та ввела прикордонний контроль.

 

У п'ятницю під час вігілії (всеношної) в каплиці, побудованій, як вважається, на місці явлення Діви Марії, понтифік говорив про необхідність гармонії між усіма людьми і застерігав від воїн, які "розривають світ на частини".

 

Довідково: 13 травня 1917 року, як стверджує римо-католицька церква, поблизу португальського міста Фатіма трьом дітям-пастухам явилася Богородиця. Вона нібито розповіла їм про майбутні події XX століття.

 

Римо-католицька церква стверджує, що Богородиця, яка з'явилася дітям-пастухам - Франциско і Жасінті, а також їхній сестрі Люсії, розповіла їм про майбутню революції в Росії, про закінчення Першої світової війни, про Другу світову війну, а також про замах на Папу.

 

Франциско і Жасінта померли 1918 року під час епідемії іспанки, яка вразила тодішню Європу. Обряд зарахування Франциско і Жасінти до лику блаженних (беатифікація), який передує канонізації, відбувся 2000 року за Папи Івана Павла II. Беатифікація Люсії Сантос, яка записала так звані "три таємниці Фатіми", почалася після її смерті у 2005 році і поки що не завершилася.

 

Навколо цих пророцтв й дотепер існує чимало пересудів і суперечок.