Росія заперечує домагання бойовика ДНР до спостерігачки ОБСЄ

10:01, 16.05.2017

Російська сторона і представники ОРДЛО проігнорували жорстку вимогу української сторони і ОБСЄ притягти до відповідальності бойовика терористичної ДНР за сексуальні домагання до спостерігачки ОБСЄ під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську в понеділок.

 

Про це повідомила перший віце-спікер Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко у Facebook  у вівторок.

 

«У Мінську Україна і ОБСЄ жорстко вимагали від РФ і контрольованих ними ОРДЛО притягнення до відповідальності і покарання озброєного покидька , який намагався принизити жінку з місії СММ ОБСЄ і, погрожуючи їй автоматом , дозволив собі сексуальні домагання до неозброєної спостерігачки», - написала пані Геращенко.

 

За її словами, представники України Леонід Кучма і Євген Марчук вимагали назвати «і прізвище цього покидька, і детальне розслідування інциденту , і засудження його росіянами, і унеможливлення в подальшому».  

 

Утім, росіяни проігнорували ці вимоги.

 

«Аргументи іншої сторони: та цей товариш був не дуже то і п'яний, і не дуже то й озброєний, так, пару автоматів. І це просто ментальна і культурна різниця у спілкуванні, він просто брав у жінки телефон, а в ваших Європах просто по- іншому знайомляться, то та жінка не так зрозуміла «гусара», - повідомила перший віце-спікер.

 

Відтак, пані Геращенко робить висновок: «Слава Богу, що ми йдемо подалі від «русского мира», де б'є - значить любить, а ґвалтує - бо подобається».

 

І додає, що після цього росіяни дозволили собі наступний пасаж, під час якого реготали: «Що ви причепилися до ОРДЛО, ну подумаєш, чоловік на блокпосту вирішив взяти телефончик у гарної жінки. У вас он на Євробаченні чоловік з голою дупою перед усіма до співачки приставав!».

 

Пані Геращенко нагадує, що українські правоохоронці затримали провокатора Віталія Седюка після його хуліганської витівки на Євробаченні, його буде притягнуто до відповідальності.

 

«А бойовика росіяни і тим більше ОРДЛО навіть не засудили, бо подумаєш - вимагав від жінки сексуальних послуг під дулом автомату», - обурюється Ірина Геращенко.

 

Нагадаємо, 5 травня було зафіксовано факт сексуальних домагань з боку озброєного бойовика ДНР щодо члена патруля місії ОБСЄ жіночої статі в окупованому Старобешівському районі Донеччини. За його словами, патруль не зможе проїхати далі, якщо його бажання не будуть задоволені жінкою.

 

Утім, патруль поїхав іншим шляхом.

 

Глава СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан засудив таке сексуальне домагання й звернувся до бойовиків з вимогою розібратися з цим випадком. Цей ганебний випадок засудила й низка країн Євросоюзу.