У Полтаві розсилають смс з інформацією про мітинг проти «дискримінації церкви»

20:09, 17.05.2017
У Полтаві розсилають смс з інформацією про мітинг проти «дискримінації церкви»

Проти "дискримінації" виступає РПЦ та її представництво в Україні УПЦ МП, яким новими законами обмежать право розпоряджатися майном церковної громади (УПЦ МП)

Деяким жителям Полтави почали приходити повідомлення із запрошеннями на мітинг проти прийняття закону, який "дискримінує церкву".

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив священик Української православної церкви Київського Патріархату Олександр Дедюхін.

У тексті повідомлення сказано: "У четвер о 10:00 біля обл. виконкому відбудеться мітинг проти прийняття закону дискримінації нашої матінки церкви".



"Ось таке повідомлення розсилається деяким полтавчанам. Справа в тому, що завтра у ВР буде розглядатися закон, згідно з яким храми та інше церковне майно не можуть належати церкві як юридичної організації. ... А для МП - це "дискримінація", - написав Дедюхін.

Він пояснив, що відповідно до запропонованих змін, єпископу Московського патріархату, призначення якого узгоджується з Москвою, не може належати майно церковної громади.

"За цим законом майно громади може належати тільки цій громаді. А вона вже вільна розпоряджатися їм сама. Ось і все. Іншими словами, даний закон дозволяє людям користуватися своїм майном і головою самостійно. І вибирати конфесію", - зазначає Олександр Дедюхін.

Мова йде про законопроекти  № 4128 і № 4511, які Верховна Рада України буде розглядати у четвер, 18 травня.

Перший із них – "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними організаціями підпорядкованості).

Другий – "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою країною-агресором"

Варто відзначити, що проти прийняття закону виступив очільник Російської православної церкви Кіріл (Гундяєв).

Він звернувся до очільників держав "Нормандської четвірки" (Україна, Росія, Франція, Німеччина) через "заплановане прийняття Верховною Радою України антицерковних законів".

Звернення також направлене Папі Римському Франциску, генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерешу і генеральному секретарю Всесвітньої ради церков Олафу Фюксе Твейту.