Гройсман обіцяє не робити пенсійну реформу через коліно

13:23, 19.05.2017

Уряд готовий до співпраці із Верховною Радою під час підготовки пенсійної реформи в Україні. Тоді як депутати не готові голосувати за цю реформу, якщо урядовці робитимуть її «через коліно».

 

Відповідними репліками обмінявся прем’єр-міністр Володимир Гройсман із кількома депутатами під час години запитань до уряду в Раді у п’ятницю.

 

Зокрема, депутат "Самопомочі" Роман Семенуха просив прем’єра оприлюднити коефіцієнт розрахунку пенсій на 2018-2020 роки, математичні викладки на 5 і 20 років, а також коли відбудеться публічний аудит Пенсійного фонду.

 

Пан Гройсман, у свою чергу, відповів, що коефіцієнт нарахування пенсій протягом 2018-2020 років становитиме 1,35, а розрахунки уряду показують спроможність цієї реформи.

 

Тоді як депутат Олександра Кужель із фракції "Батьківщина" наголосила, що її фракція професійно займається пенсійною реформою.

 

"Я Вам ще місяць тому пропонувала допомогу, але нас жодного разу не запросили. Я повністю підтримую "Самопоміч", пана Семенуху, в тих питаннях, у яких ми розбираємося й знаємо те, що під наперстками лежить – і знаємо, що таке коефіцієнт 1,35, розуміємо, що таке "страховий стаж" і "трудовий стаж", – сказала пані Кужель.

 

І додала: "У нас є пропозиції. Якщо ви хочете дійсно прийняти гарну пенсійну реформу, ми готові з понеділка чи й з завтрашнього дня сідати й працювати з документами. В іншому випадку, якщо через коліна, – я не впевнена. Хоча пенсійну реформу треба робити".

 

За її словами, депутати від фракцй «Батьківщина» і «Самопоміч» мають фахові розрахунки й пропозиції і готові сідати з урядовцями за робочий стіл з цього питання.

 

При цьому, прем’єр відповів: "Ми як уряд абсолютно відкриті до діалогу, до дискусії. На жаль, ми багато працювали в різних сферах, але коли доходить до підтримки й голосування – ви все рівно не голосуєте. Суть навіть не в тому. Я готовий дискутувати. Це реформа не через коліно! Це реформа через розум і через серце, бо люди десятиріччями не можуть страждати далі. На пенсії люди страждають".

 

Пан Гройсман не пригадує, коли в українців була нормальна пенсія. І згадав свою бабусю, яка у 90-ті роки отримувала близько 40 гривень пенсії.

 

«Це знущання! При тому, що всі збагачувалися на мільярди», – обурився прем'єр. 

 

І запевнив, що уряд збалансував систему.

 

"Будь ласка, все, що буде на краще, ми будемо підтримувати. Але не забувайте, що там є дефіцит, що система має бути справедливою, що ми маємо забезпечити повагу до людей праці – і це головні пріоритети. Там і скасування оподаткування пенсій, тобто пониження пенсії для пенсіонерів, які працюють", – додав Володимир Гройсман