Євросоюз розпочне безвізовий режим з Україною з 11 червня

12:30, 22.05.2017
Євросоюз розпочне безвізовий режим з Україною з 11 червня

Дату старту безвізового режиму України з ЄС визначено остаточно.

Офіційний вісник Європейського Союзу оприлюднив рішення про скасування візових вимог для громадян України у понеділок, 22травня.

 

Відтак, українці з біометричними паспортами зможуть їздити без віз до країн ЄС та членів Шенгенської зони за межами Євросоюзу через 20 днів днів після офіційної публікації – тобто в ніч на 11 червня.

 

Зміни до переліку країн, громадяни яких мають право безвізового в’їзду до ЄС на період до 90 днів, опубліковані в спеціальному випуску Офіційного журналу – попри те, що в понеділок це видання за графіком не мало б виходити.

 

На пубілкацію рішення в офіційному віснику ЄС одразу відреагував Президент України Петро Порошенко у Facebook.

 

«Сьогодні в офіційному журналі ЄС опубліковано рішення про наш безвіз. Зворотний відлік запущено! За 20 днів, тобто в ніч з 10 на 11 червня, безвізовий режим запрацює для українців», - написав глава держави.

 

Нагадаємо, 11 травня Рада міністрів ЄС затвердила законодавчу ініціативу надати безвіз для громадян України. Це було останнім політичним рішенням на шляху безвізових подорожей українців.

 

Вже у середу, 17 травня, у Страсбурзі у присутності Президента Порошенка був підписаний законодавчий акт про надання Україні безвізового режиму з ЄС.

 

Зазначимо, що безвізовий режим для українців поширюватиметься на всі країни ЄС, окрім Великої Британії та Ірландії. Також можна буде їздити без віз до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які належать до Шенгенської зони, але не є членами ЄС.

 

Для таких подорожей до країн ЄС потрібно мати біометричний закордонний паспорт. Старі (небіометричні) закордонні паспорти з чинними шенгенськими візами діятимуть і далі.

 

Їздити можна буде на 90 днів протягом кожних півроку у бізнесових, туристичних, сімейних та навчальних цілях, а також для участі у виставках і конференціях.