Українські митці підтримують запровадження мовних квот на телебаченні

15:03, 22.05.2017

Українські актори, режисери, письменники і кіносценаристи закликали депутатів  ухвалити в другому читанні закон 5313 про мовні квоти на телебаченні на цьому тижні. На їхню думку, закон дасть змогу збільшити в телеефірі частку україномовного продукту.

 

Про це заявили акторка театру та кіно, ведуча розважальних шоу на телебаченні Ірма Вітовська і кінорежисер Олесь Санін під час прес-конференції у понеділок.

 

Підтримати ухвалення закону про мовні квоти на телебаченні прийшли на прес-конференцію в агенстві «Укрінформ» також актори Наталія Сумська, Римма Зюбіна, Лариса Руснак, Богдан Бенюк, Остап Ступка, Дмитро Рибалевський, режисери Володимир Тихий і Тарас Ткаченко, письменники і сценаристи Ірен Роздобудько і Андрій Кокотюха.

 

Зокрема, пані Вітовська зауважила, що протягом багатьох років україномовний продукт у нашій державі залишається вторинним, через це вона як українська актриса, яка не хоче їхати працювати в інші країни або емігрувати, почувається дискримінованою.

 

"Я думаю, що є багато глядачів, які хочуть дивитися українське і почуваються так само. Давайте подумаємо про це. Законопроект 5313 треба ухвалити ще й для того, щоб масовий глядач навчився споживати український телепродукт. Так було в історії з українським дубляжем, з озвучуванням фільмів, квотуванням музики на радіо. Я думаю, настала черга і україномовного телебачення", - зазначила Вітовська.

 

Кінорежисер Олесь Санін у свою чергу розповів, що в особистих розмовах власники телеканалів на пропозицію збільшення частки україномовної продукції відповідають, що вони є законослухняними бізнесменами і громадянами, і якщо держава скаже, вони це робитимуть, але витрачати на це кошти з власної волі не хочуть.

 

"Тобто зараз ідеться про нескладну, нереволюційну ситуацію, в якій держава має зробити свій крок у простій формі торгової преференції, яка сьогодні в Україні існує з приводу закупівлі вугілля, нафти і газу, будівельних матеріалів, паперу для книжок, шоколаду, автомобілебудування. Точно таку саму історію зараз мої колеги і я просять створити і для україномовного продукту в Україні для телевізійних каналів, кінотеатрів і так далі", - сказав пан Санін. 

 

І додав, що учасники прес-конференції «уособлюють індустрію, яка просить ухвалити закон про мовні квоти і встановити правила гри і нашої творчої роботи з ринком, який наразі існує».

 

"Ми навчилися жити у внутрішній еміграції, ми навчилися жити на окупованій території, ми вижили і зараз пропонуємо свої послуги для того, щоб розширити сферу впливу свого таланту на території, ширші за наші театри, кіностудії тощо", - резюмував кінорежисер.

 

Нагадаємо, 16 березня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». За законопроект №5313 проголосували 244 народні депутати.

 

Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.