Кримчани звинувачують переселенців із Донбасу в епідемії туберкульозу

25.05.2017
Мешканці анексованого Кримського півострова потерпають від епідемії туберкульозу.
 
Причиною називають приплив біженців iз Донецької та Луганської областей.
 
«Багато переселенців із Донецької та Луганської областей у Севастополі хворі на відкриту форму туберкульозу», — повідомив голов­ний лікар севастопольського протитуберкульозного диспансеру Василь Синцов.
 
Населення окупованого Севастополя становить 428 тис. осіб. У травні 2015 року в місті офіційно налічували 17 тис. біженців із Донецької та Луганської областей.
 
За неофіційними оцінками, у Севастополі облаштувалося від кількох десятків тисяч до 100 тисяч переселенців зі сходу України.
 
Лікар стверджує, що багато з них хворі на відкриту форму туберкульозу. За його словами, у 2016 році з 200 хворих 20 були переселенцями з Донбасу.
 
Синцов стверджує, що, згідно з вимогами Федеральної міграційної служби, кілька тисяч переселенців було обстежено на туберкульоз в обов’язковому порядку.
 
«Збудник туберкульозу живе в організмі кожної дорослої людини, але активізується тільки при ослабленні імунітету. Цьому часто сприяє погіршення умов життя – погане харчування, антисанітарія, що не рідкість в умовах ­збройного конфлікту», — розповідає «УМ» сімейний лікар Валентина Роженюк.
 
За її словами, основною профілактики захворювання є своєчасна діагностика.
 
«Потрібно раз на півроку проходити флюорографічне дослідження», — додає вона.
 
Нагадаємо, Росія анексувала Крим після незаконного «референдуму» в березні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.
 
Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострів.
 
­Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року.
 
Проросійські бойовики контролюють частину Донецької і Луганської областей. Скільки мешканців Донбасу втекли за цей час до РФ та Криму, на жаль, достеменно не відомо.