Польща і Україна домовлятимуться про історичні пам’ятники

16:35, 24.05.2017
Польща і Україна домовлятимуться про історичні пам’ятники

У Польщі регулярно паплюжать українські пам'ятники.

Компетентні органи України та Польщі домовилися спільно вирішити питання збереження українських та польських пам'ятників на територіях обох держав під час зустрічі, яка відбудеться у червні.

 

Про це повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович за підсумками розмови з польським колегою на своїй сторінці у Facebook  в середу.

 

"Про вчорашню розмову з главою польського Інституту національної пам'яті Ярославом Шареком. Найважливіше: домовилися на початку червня провести зустріч компетентних представників для вирішення питання українських та польських пам'ятників. Цим мають займатися спеціально уповноважені державні органи, а не громадські активісти чи місцева влада",- написав пан В'ятрович.

 

Нагадаємо, 26 квітня у Польщі націоналісти за сприяння місцевої влади розібрали пам'ятник воїнам УПА на цвинтарі у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі.

 

Усього, за підрахунками Інституту національної пам'яті, за три роки у Польщі зруйнували або осквернили 15 українських пам'ятників, тоді як в Україні — 4 польських. Але усі вони були відновлені коштом української сторони, у той час як у Польщі не відновили жоден.