Сепаратисти Донбасу не обговорюють обмін полоненими без Медведчука

18:58, 24.05.2017
Сепаратисти Донбасу не обговорюють обмін полоненими без Медведчука

віктор Медведчук, як кум Путіна є бажаним переговорником для сепаратистів.

Представники терористичних ДНР і ЛНР заявили, що будуть обговорювати списки на звільнення полонених тільки з Віктором Медведчуком під час засідань Тристоронньої контактної групи в Мінську.

 

Про це повідомила уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook у середу.

 

"Якщо коротко підсумувати те, що сьогодні відбувалося на гуманітарній підгрупі в Мінську, то представники ОРДЛО заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з Віктором Медведчуком, який сьогодні не зміг взяти участь у засіданні", - написала пані Геращенко.

 

За її словами, підконтрольні Росії сепаратисти ще й вимагають продовження процедури верифікації.

 

"Щоб українська сторона провела верифікацію й тих, осіб , які вже знаходяться на свободі, випущені по так званому "закону Савченко" і т.д. Це повна маячня, звичайно, адже ані українське законодавство, ані міжнародне гуманітарне право не дозволяє насильно переміщати чи опитувати вільних перед законом людей", - написала пані Геращенко і додала, що готує офіційний лист до ОБСЄ, в якому проситиме дати офіційну оцінку цим незаконним вимогам.

 

"Ми провели ретельний аналіз списків осіб, яких вимагають звільнити представники ОРДЛО. Серед цих людей кілька сотень відмовляються переїжджати на окуповані росіянами територій. Ті, хто в тюрмі – підтвердили своє небажання. Ті, хто на волі, й так не хочуть переїжджати, бо хотіли б – переїхали", - написала вона.

 

Серед іншого, пані Геращенко повідомляє, що сепаратисти внесли до своїх списків і тих, хто не має жодного відношення до інспірованого на Донбасі конфлікту: починаючи від беркутівців, причетних до вбивств на Майдані і закінчуючи просто вбивцями у Запоріжжі чи Вінниці, а також тими особами, що були причетні до трагічних подій в Одесі.

 

При цьому, представники ОРДЛО в ультимативній формі ОРДЛО вимагають амністії для бойовиків.

 

У свою чергу, речник представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер підтвердила у Facebook, що сепаратисти затягують процес узгодження списків на звільнення за допомогою нових абсурдних вимог щодо верифікації.

 

«Ми наполягаємо: до кінця тижня мають бути подані списки тих, хто може бути звільнений, щоб звільнення людей відбулося вже у червні», - написала пані Оліфер.

 

За її словами, сепаратисти також відмовили Уповноваженому ВР з прав людини Валерії Лутковській у її бажанні відвідати українських полонених і заручників в тюрмах на окупованій території.