Суддя Катерина Москаленко продовжує звільняти підозрюваних у корупції податківців

14:29, 25.05.2017
Суддя Катерина Москаленко продовжує звільняти підозрюваних у корупції податківців

Суддя Катерина Москаленко не втомлюється ухвалювати рішення про звільнення під заставу.

Суддя Печерського суду Катерина Москаленко звільнила підзаставу ще кількох колишніх керівників обласних і районних податкових часів Януковича під час обрання запобіжного заходу в четвер.

 

Зокрема, колишньому начальнику Дарницької податкової адміністрації в Києві Юрію Кравченку суд обрав запобіжний захід у вигляді застави в розмірі лише 1 млн гривень.

     

Згодом Печерський райсуд звільнив з-під варти під особисте зобов'язання в залі суду й відправив шукати гроші іншого затриманого за підозрою в корупції - екс-голову Державної податкової адміністрації Криму Костянтина Циркуна.

      

Сторона звинувачення просила для пана Циркуна арешт на 2 місяці з альтернативою у вигляді внесення застави в 31 мільйон гривень. Утім, аргументи прокуратури знову не були почуті.

     

Мабуть передчуваючи наступні звільнення затриманих міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що у колишнього заступника начальника Державної податкової служби Олега Низенко, який ще в 2014 році втік до Іспанії, знайшли під час обшуків близько 1 млн доларів США і 250 тисяч євро, а також 15 картин, 5 ікон, 2 кг золота, авто та інші цінності.

 

Також суддя Москаленко визначила запобіжний захід колишньому главі Державної податкової адміністрації в Дніпропетровській області Сергію Шинкаренку – 2 місяці арешту з альтернативою можливості внесення застави в сумі 100 мільйонів гривень.

 

Представник військової прокуратури Євген Яцино заявив, що у слідства є підстави припускати, що Шинкаренко використовував свої повноваження для особистої вигоди і брав участь в організації функціонування так званих податкових майданчиків, пов'язаних з екс-міністром доходів і зборів України Олександром Клименком.

 

Слідство вважає, що дії підозрюваного привели до збитків держави в сумі 2,341 млрд грн. Прокурор зазначив, що підозрюваний часто подорожує за кордон і на територію окупованого Криму, де має власність (квартиру), і може спробувати втекти від органів слідства.

 

Тоді як Шинкаренко заявив, що не готовий до такої суми застави і має намір подавати апеляцію.

 

Нагадаємо, у ніч на четвер суддя Печерського райсуду Києва Катерина Москаленко звільнила з-під варти колишніх керівників обласних податкових Луганщини і Полтавщини - Олександра Антіпова та Володимира Задорожного.

 

Суддя відпустила Антіпова під заставу в розмірі 15 мільйонів гривень, а Задорожного – із правом внесення застави у розмірі 12 мільйонів гривень. Обоє підозрюваних зобов’язані носити електронні браслети протягом двох місяців.

 

Зауважимо, що Антіпова звільнили з-під варти навіть не зважаючи на те, що під час  затримання у нього вилучили валізу, в якій було 3,8 млн. доларів, тоді як у інших колишніх керівників регіональних податкових часів Януковича (загалом затримано 23 податківця підозрюваних у корупції), суми вилучених коштів у рази менші.

 

Нагадаємо, в середу вранці більше 1700 співробітників Нацполіції і близько 500 військових прокурорів провели 454 обшуки на території 15 областей держави. Одночасно було затримано 23 колишніх керівників обласних і районних податкових.

 

Після цього десятки затриманих конвоювали з Харкова, Дніпра і Одеси  до Києва. А після оголошення підозри в корупції, доставили до судів  столиці.