Ті, що наслали смерть: у справі щодо теракту в Манчестері арештували 10 осіб

26.05.2017

У нападі на «Манчестер Арену» була задіяна ціла терористична мережа, заявив шеф поліції Манчестера Ієн Хопкінс, повідомляє агенція dpa.

За словами Хопкінса, серед жертв нападу є жінка-поліцейська, яка під час відвідування концерту Аріани Гранде перебувала не при виконанні службових обов’язків. 

«Ходимо до мечетей, але не вбиваємо»

За даними поліції, наразі за підозрою у причетності до підготовки теракту затримано восьмеро осіб.
 
А в столиці Лівії Триполі були затримані молодший брат і батько підозрюваного у виконанні терористичної атаки Салмана Абеді.
 
Таким чином кількість осіб, що перебувають під вартою за підозрою в причетності до кривавого теракту, сягнула десяти.
 
Як повідомив речник антитерористичних сил Лівії, брат смертника Хашем Абеді, 1997 року народження, був затриманий правоохоронцями ввечері 23 травня. Його підозрюють у зв’язках з терористичним угрупованням «Ісламська держава».
 
Також, за даними лівійських правоохоронців, він підтримував контакти зі старшим братом та нібито знав про підготовку теракту в Манчестері.
 
Батько братів, 51-річний Рамадан Абеді, заявив у телефонній розмові з агенцією «Ассошіейтед Пресс», що його син Салман не скоював те, у чому його підозрюють, і що він готувався до здійснення паломництва до Саудівської Аравії.
 
«Ми не підтримуємо вбивство невинних людей. Це не ми. Ми не ті, хто підриває себе серед невинних. Ми ходимо до мечетей, цитуємо Коран, але не робимо таких речей», — запевнив батько підозрюваного.

Журналісти все вибовкали

Розслідування теракту ледь не посварило британські та американські спецслужби.
 
У Британії «розлючені» фотографіями в американській пресі, на яких зображені шматки розірваних речей на місці вибуху в Манчестері.
 
Британська прем’єр порушувала це питання на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом учора на саміті НАТО в Брюсселі.
 
Кореспондент Бі-Бі-Сі з питань безпеки Гордон Корера каже, що британські посадовці переконані, що витік інформації стався, швидше за все, від правоохоронних органів США, аніж iз Білого дому.
 
Публікація виданням «Нью-Йорк Таймс» фотографій, серед яких і елементи пристрою, названого «можливою бомбою», розлютила керівництво британської поліції.
 
Інформація про особу смертника з’явилася в американських ЗМІ менш ніж за добу після вибуху.
 
Голова МВС Британії Ембер Рудд заявила, що вона «роздратована» таким витоком інформації, та попередила Вашингтон, що подібне «не має повторитися», адже американські розвідувальні служби з перших хвилин замаху «зливали» ЗМІ всю таємну інформацію, яку отримували від британських колег.
 
Публікації в американських ЗМІ перешкоджають британському розслідуванню й інформують про його подробиці терористів.
 
Використана терористом у Манчестері бомба містила шрапнель для ураження якомога більшої кількості людей.
 
Глава медичної служби графства Великий Манчестер Джон Раус повідомив учора телеканалу «Скай Ньюс», що з 64 осіб, які отримали поранення і перебувають у шпиталях, 20 — у критичному стані.
 
«Багато з них потребуватимуть дуже тривалого лікування і реабілітації», — додав він. 
 
Учора в британському уряді провели хвилину мовчання в пам’ять про жертв. Американська співачка Аріана Гранде, відразу після закінчення концерту якої стався вибух, висловила бажання оплатити похорони всіх жертв замаху в Манчестері.