Аваков нарахував 350 млн гривень застави від звільнених податківців

15:41, 26.05.2017

Затримані в рамках антикорупційної спецоперації колишні керівники податкових адміністрацій внесли 350 млн грн застави, призначеної судом як запобіжний захід станом на п’ятницю.

 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п’ятницю.

 

За його словами, розглянуті всі запобіжні заходи в судах щодо працівників Міндоходів часів президентства Віктора Януковича.

 

«Ми маємо біля 350 млн застави, і сім чоловік зараз заарештовані, а декілька людей, на яких рішення суду іде особисте зобов’язання та незначні застави, то ми приймаємо рішення разом з прокуратурою подавати апеляцію», – сказав міністр.

 

Пізніше речник МВС Артем Шевченко підбив проміжні підсумки масштабної антикорупційної спецоперації у справі про податкові майданчики, пов'язані з екс-міністром доходів і зборів  Олександром Клименком.

 

За даними МВС, одинадцятьом підозрюваним суд виніс рішення тримання під вартою із можливістю внести застави від 3 до 150 мільйонів гривень (найбільша сума), семеро  підозрюваних звільнили із зали суду із носінням електронного браслету із заставами від 990 тисяч до 15 мільйонів гривень.

 

Ще четверо підозрюваних звільнено під особисте зобов'язання з'являтися до слідчого за першим викликом і не тікати.

 

Щодо ще одного підозрюваного триває судовий розгляд, слідство просить утримання під вартою або 10 млн. гривень застави. Термін затримання спливає зранку в суботу.

 

"На особисті зобов'язання і на застави без тримання під вартою - слідство подаватиме апеляцію. Попереду – масштабне досудове слідство та обвинувальні акти в суді", – резюмував Шевченко.

 

Нагадаємо, 24 травня у ході спецоперації військової прокуратури та Нацполіції було проведено 454 одночасні обшуки у 15 областях, під час яких затримали 23 екс-керівників обласних податкових адміністрацій.

 

Їх обвинувачують у тому, що вони виконували вказівки екс-президента Януковича та екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка із організації незаконної діяльності так званих "податкових майданчиків".

 

Затриманих податківців доставили до Києва трьома гелікоптерами з Харкова, Дніпра і Одеси. Утім, Печерський суд звільнив більшість із них під заставу і особисто зобов’язання, перетворивши спецоперацію силовиків на пшик.

 

Це дало привід користувачам соцмереж кепкувати над спецоперацією, зокрема, головного військового прокурора Анатолія Матіоса питали чи буде організовано фігурантам корупційних проваджень таку саме доставку додому на гелікоптерах