Українські танки їхали без супроводу територією Польщі

21:00, 26.05.2017
Українські танки їхали без супроводу територією Польщі

Українські танки здивували польську поліцію. (Фото tvn24.pl)

МВС Польщі вважає “абсурдом” той факт, що танки України проїхали без будь-якого супроводу і нагляду органів правопорядку частину дороги територією Польщі для участі у танкових змаганнях на півдні Німеччини на початку травня.

 

Про це пише tvn24.pl. у п’ятницю.

 

Зокрема, йдеться про лафети з п'ятьма українськими танками T-64 BM.

 

“Усі документи (на перевезення танків — ред.) були в порядку, була відповідна згода. Проблема в тому, що не було жодного контролю за пересуванням цієї колони, а вона повинна бути по всій протяжності маршруту”,- повідомило виданню джерело в МВС Польщі.

 

Про цю ситуацію поліцію поінформували польські прикордонники. Після цього органи правопорядку виявили колону з танками й організували її супровід вже під час руху по території Польщі.

 

Повідомляється, що поліція зробила це за власною ініціативою, оскільки військова жандармерія Польщі не поінформувала про це.

 

“Можна собі уявити крадіжку чи здійснення якоїсь провокації проти українців. Це був би міжнародний скандал”, - повідомило джерело в МВС Польщі.

 

Натомість, у військовій жандармерії повідомили, що танки транспортував цивільний перевізник на підставі дипломатичної згоди польської сторони. Відтак, ця служба не задіювалася до супроводу.

 

Як інформує видання, військові змагання "Сильна Європа" на полігоні Графенвер на півдні Німеччини тривали до 12 травня і перемогли в них австрійці. Натомість, українці зайняли переостаннє місце з огляду на те, у них брали участь танки попередніх генерацій.

Українські танкісти 14-ї окремої механізованої бригади під керівництвом Романа Багаєва змогли випередити на "танковому біатлоні" польську команду на "Leopard 2A5", але поступилися армійцям із Австрії. німеччини, США та Франції.