Львівський керівник римо-католиків назвав війну на Донбасі божим знаком за геноцид

17:20, 29.05.2017
Львівський керівник римо-католиків назвав війну на Донбасі божим знаком за геноцид

Мечислав Мокшицький відомий своїми неодноразовими звинуваченнями українців в етнічному конфлікті з поляками у часи Другої Світової війни

Львівський архієпископ-митрополит Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький вважає, що війна на Донбасі - це божий знак про те, що українцям потрібно покаятися за геноцид, натякнувши на "Волинську трагедію".

Таку заяву він зробив в інтерв'ю польському тижневику Niedziela.

Мечислав Мокшицький у контесті розмови про війну на Донбасі говорить, що це знак від Бога, що "на українському народові все ще лежить гріх геноциду".

"Я впевнений, що поки цей народ не визнає своєї провини, не визнає правду і не очиститься від цього гріха, у нього не буде благословення. Проте я сподіваюся, що річниця Фатімських явищ сприятиме розумінню, що відсутність миру в Україні вимагає жесту, якого ми чекаємо в любові і з любов'ю", - заявив священик (переклад Андрія Павлишина).

Після цього він переводить розмову на річницю "Волинської трагедії".

"Україна повинна задуматися, чому так відбувається. Господь не є Богом, котрий карає свій народ, своїх дітей, а дає нам знати, нагадуючи про своє право любові до іншої людини. Гадаю, що особливо ця відповідь повинна з'явитися зараз, в році появи Богогродиці у Фатімі, котра говорила, що комунізм є карою за гріхи, за відвернення від Бога, а одночасно закликала до повернення, покути і перепросин Господа. На українському народі надалі висить гріх геноциду, до якого йому важко донині признатися і з якого важко очиститися, хоч було кілька спроб так зробити, поміж іншим в 70-ту річницю подій на Волині", – говорить митрополит Мокшицький (переклад Романа Кабачія).





Прес-секретар Львівської архідієцезії РКЦ о. Андрій Легович прокоментував ZAXID.NET розголос через висловлюваня Мокшицького:

"Cпробуйте знайдіть там слова, що митрополит нібито сказав, що Донбас є карою за Волинь. Там немає таких слів", – заявив о. Андрій Легович.

Нагадаємо, що польський Сейм в 2016 році прийняв резолюцію, в якій Волинську трагедію визнано геноцидом.

Мечислав Мокшицький, громадянин Польщі, відомий своїми різкими випадами щодо української влади та інших конфесій.

27 вересня 2011 року в інтерв'ю телебаченню та радіо "Polonia" він заявив: "Римо-католикам на Україні не була передана жодна церква і в хорошому стані, не кажучи вже про прицерковнi будівлi і приміщення, тому що це, швидше, неможливо… 23 костели наше місто (Львів) передало греко-католицькiй церквi, а греко-католицька церква не питала у нас дозволу, чи потрібні нам костели, чи ні. Просто загарбала нашi костели, й досі це питання є невирішеним".

6 березня 2013 року він відмовився підписати спільну заяву католицьких єпископів греко- та римо-католицького обрядів України з нагоди 70-річчя Волинської трагедії, поклавши провину за трагедію тільки на українців. Зазначив, що формула "вибачаємо і просимо пробачити", запропонована українськими греко-католиками, є неприйнятною. Українська сторона мусить "вибачатися і прохати вибачення" у поляків, а не вибачати.