Світові лідери засудили вихід США з Паризької угоди

08:42, 02.06.2017

Президент США Дональд Трамп намагався пояснити лідерам Великої Британії, Німеччини, Франції і Канади свою позицію по Паризькій кліматичній угоді одразу після оголошення про вихід США з неї.

 

Зокрема, Трамп провів телефонні переговори з лідерами цих країн – Терезою Мей, Ангелою Меркель, Еммануелем Макроном і Джастіном Трюдо в п’ятницю.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила жаль у зв'язку з рішенням Білого дому про відмову від Паризької угоди. При цьому Меркель підкреслила відданість ФРН умовам Паризької угоди.

 

Американський лідер намагався пояснити іншим лідерам світу свою позицію по кліматичній угоді, передає Reuters з посиланням на високопоставленого представника Білого дому.

 

Співрозмовник агентства заявив, що Трамп "запевнив лідерів у прихильності Америки Трансатлантичному альянсу і активному прагненню захищати навколишнє середовище".

 

Утім, багато глав держав публічно засудили його рішення. Зокрема, французький президент, виступаючи зі спеціальним телевізійним зверненням, заявив, що Трамп зробив історичну помилку і додав, що "США повернулися спиною до світу".

 

"Зміна клімату – одна з головних проблем нашого часу. Він змінюється вдень і вночі, але зміна клімату глобальна. Це торкається всіх і якщо ми нічого не зробимо, наші діти пізнають світ міграції, воєн, злиднів, небезпечний світ. Це не те майбутнє, яке ми хочемо для себе, це не те майбутнє, яке ми хочемо для своїх дітей, це не те майбутнє, яке ми хочемо для нашого світу", - заявив Макрон.

 

Президент Франції також підкреслив, що країни, що залишилися в Паризькій угоді, не вестимуть переговорів про менш амбітний план боротьби зі зміною клімату, ніж вже узгоджений, як це пропонують США.

 

При цьому Макрон запросив американських вчених переїхати до Франції і продовжити свою роботу, зазначивши, що США можуть відвертаються від світу, але його країна не відвертатиметься від Америки.

 

Канадський прем'єр Трюдо заявив, що "глибоко засмучений" цем кроком американської адміністрації і підкреслив, що Канада залишається прихильною "боротьбі зі зміною клімату і підтримці чистого економічного зростання".

 

Британський прем'єр Тереза ​​Мей раніше відмовилася від публічної критики Трампа у зв'язку з його позицією щодо клімату, заявивши, що він, як президент США, має право визначати точку зору своєї країни з цього питання. При цьому вона додала, що лідери країн"великої сімки" - за винятком США - раніше вже висловили свою позицію на саміті в Італії і мають намір дотримуватися Паризької угоди.

 

Водночас, американський підприємець Ілон Маск відмовився від участі в раді при Білому домі у зв'язку з виходом США з Паризької кліматичної угоди.

 

"Я виходжу з президентської ради. Зміна клімату - це реальність. Відмова від Парижа не на користь ані Америці, ані світу", - написав пан Маск у Twitter.

 

Нагадаємо, Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди 1 червня. При цьому він заявив, що має намір домовлятися про нові умови кліматичної угоди.