У Москві засудили Наталію Шаріну через екстремістський «Барвінок»

13:48, 05.06.2017
У Москві засудили Наталію Шаріну через екстремістський «Барвінок»

Наталія Шаріна (в центрі) очікує на вирок у Міщанському суді Москви.

Міщанський суд Москви визнав винною та призначив покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно колишній директорці Бібліотеки української літератури  Наталії Шаріній за звинуваченням в екстремізмі та розтраті коштів установи.

 

Про це повідомляють російські ЗМІ із зали суду в понеділок.

 

"Суд дійшов висновку про доведеність вини підсудної. Визнати підсудну винною в екстремізмі і розтраті грошових коштів. Призначити Шаріній покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі умовно", - йдеться у вироку, оголошеному суддею Оленою Гудошниковою.

 

Згідно вироку суду, «Шаріна вчинила дії, спрямовані на розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності». Тоді як гроші бібліотеки вона нібито витратила у корисливих цілях.

 

Суддя Гудошникова перерахувала у вироку книги, які суд визнав екстремістськими: видання про УПА, книга про Голодомор, книги Дмитра Павличка, Дмитра Корчинського й навіть дитячі журнали "Барвінок" та інші.

 

Відтак, 59-річній Шаріній призначено покарання у вигляді випробувального терміну на чотири роки.

 

Прокурор Людмила Баландіна, представляючи сторону обвинувачення, просила  засудити Шаріну до п'яти років позбавлення волі умовно. Позов нібито потерпілої сторони - Бібліотеки української літератури – ще буде розглянуто окремо.

 

Захист Шаріної просив повністю виправдати її за всіма епізодами.

 

Сама Шаріна заявила, що вирок їй не зрозумілий. "Він мені не зрозумілий. Розпалювання ненависті - це які це дії? Так які дії я провела? Жоден свідок не підтвердив, немає жодного доказу. Книги не визнані екстремістськими", - сказала пані Шаріна.

 

Нагадаємо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, після чого її директор Шаріна була затримана. Щодо неї порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

 

Шаріна була відпралена під домашній арешт, який неодноразово продовжувався судом і триває досі.

 

Судовий процес над Шаріною розпочався в листопаді 2016 року, тоді ж правозахисний центр «Меморіал» визнав Шаріну політв'язнем.

 

У травні 2017 року Шаріна заявила, що вилучені в бібліотеці матеріали, які стали підставою для порушення стосовно неї справи про екстремізм, були підкинуті.