Одеська поліція звинувачує у криміналі активіста, який виступав проти концерту Ірини Білик

13:59, 16.06.2017
Одеська поліція звинувачує у криміналі активіста, який виступав проти концерту Ірини Білик

Дем'ян Ганул жбурляє яйце під час сутичок в Одесі біля ресторану, де виступала Ірина Білик

В Одесі поліція відкрила кримінальне провадження стосовно лідера громадської організації "Вуличний фронт" Дем'яна Ганула, який 8 червня був учасником акції проти виступу в місті на відкритті ресторану співачки Ірини Білик.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на джерело в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області.

Як зазначив представник поліцейського головного управління, Ганул підозрюється в тому, що пізно ввечері 8 червня біля входу в ресторан Park Leo, де виступала Білик, вдарив поліцейського.

Після цього Дем'ян Ганул 15 червня був доставлений до Малиновського відділу поліції міста для проведення процесуальних дій.

"Дійсно, близько 15:00 я був затриманий на вулиці співробітниками поліції і доставлений до Малиновського відділу поліції", - сказав активіст.

За його словами, правоохоронці пояснили необхідність ознайомлення з матеріалами щодо залучення чоловіка до адмінвідповідальності за дрібне хуліганство, яке мало місце під час подій на концерті Білик.

"Однак, коли мене доставили до відділу і ознайомили з документами про адмінпорушення, мені було вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України - умисне завдання працівнику правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень", - повідомив Ганул.

Відповідно до отриманого ним повідомлення про підозру (датовано 15 червня), підозрюваний "навмисне завдав удар в область обличчя" інспектору роти №3 батальйону № 4 Управління патрульної поліції Одеси Сергію Безушку, який 8 червня забезпечував разом із колегами громадський порядок на вулиці Космонавтів - біля ресторану Park Leo.

У повідомленні сказано, що в результаті поліцейський отримав синець верхньої повіки лівого ока і садно носа.

Крім того, Ганул отримав повістку, якою зобов'язується з'явитися до слідчого 16 червня.

Нагадаємо, увечері 8 червня в Одесі між активістами і поліцією сталися сутички через виступи співачки Ірини Білик на відкритті літнього ресторану Park Leo.

До закладу прибули кілька десятків проукраїнських активістів. Вони заявили, що Білик у 2015 році виступала в окупованому Криму. Активісти намагалися прорватися на територію ресторану, навколо якого була металева огорожа, а біля входу і по периметру був подвійний кордон поліції і багато охорони.

Спочатку організатори заявили, що скасують концерт, але він все-таки відбувся.

Кілька протестувальників через огорожу почали кидати курячі яйця на територію ресторану, чому завадила поліція. Під час конфлікту постраждав відомий в місті активіст Сергій Стерненко - йому розбили обличчя, він стверджує, що це зробили поліцейські. За фактом безладів поліція відразу відкрила дві кримінальні провадження: за ст. 296 (хуліганство) і ст. 345 (погроза чи насильство стосовно працівника правоохоронного органу) КК України.