Тяжко хвора матір Ахтема Чийгоза молить про хвилину побачення з сином (відео)

17:35, 16.06.2017
Тяжко хвора матір Ахтема Чийгоза молить про хвилину побачення з сином (відео)

Аліє Чийгоз дуже скучила за сином.

Тяжко хвора від раку матір політв’язня Ахтема Чийгоза молить Аллаха хоча б про хвилину побачення з сином, якому окупаційні суди Криму постійно відмовляють у цьому праві.

 

Відповідне відео оприлюднила донька іншого політв’язня Ільмі Умерова – Айше на своїй сторінці у Facebook  у п’ятницю.

 

«Разом з батьком відвідали батьків Ахтема Чийгоза, його важкохвору матір. Аліє-тата дійсно перебуває у вкрай важкому стані, кілька разів на день їй колять знеболювальне, щоб хоч якось полегшити її страждання», - написала Айше Умерова.

 

За її словами, Аліє Абдураїмівна плаче говорячи про сина, про Вітчизну, про вічну боротьбу кримськотатарського народу.

 

«Єдине її бажання, звісно ж, хоча б один раз побачити сина. Але у нелюдів, які два роки утримують її сина за гратами, мабуть, немає взагалі нічого людського, якщо вони не дозволили їм побачитися», - зазначає пані Айше.

 

Зауважимо, що напередодні, 15 червня, так званий «Верховний суд Криму» не дозволив взятому під арешт заступнику голови кримськотатарського Меджлісу Ахтему Чийгозу востаннє побачити смертельно хвору матір.

 

Відтак, кримськтатарські активісти закликають керівництво України - Президента України Петра Порошенка, міністра закордонних справ Павла Климкіна, першого заступника голови Верховної Ради Ірину Геращенко та інших вплинути на ситуацію.

 

Водночас, адвокат Чийгоза Микола Полозов повідомив, що родичі тривалий час не говорили Ахтему про стан здоров’я матері, яка боролася з раком.

 

«Півтора тижня тому хвороба стала стрімко прогресувати. За висновком лікарів, хвороба перебуває в термінальній стадії, оперуванню не підлягає, і все лікування полягає в паліативному прийомі сильнодіючих засобів, що знижує больовий синдром. Безумовне право Ахтема Чийгоза – попрощатися з матір’ю, яка прикута до ліжка і вмирає», – твердить адвокат Полозов.

 

Адвокат наполягає, що відмова Чийгозу в побаченні з матір’ю порушує Загальну конвенцію прав людини та інші міжнародно-правові акти. Захисник закликає громадян і державні органи України «негайно звернутися в міжнародні структури, які здійснюють моніторинг і контроль за дотриманням прав людини, звернутися до національних урядів і глав держав з метою здійснення впливу на владу Російської Федерації».

 

Нагадаємо, заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз перебуває під арештом із 29 січня 2015 року за сфабрикованою справою. Йому інкримінують "організацію і участь в масових заворушеннях біля стін кримського парламенту 26 лютого 2014 року".