Вчительку в Черкасах звільнили законно за погрози «навчити любити радянську владу»

09:24, 19.06.2017
Вчительку в Черкасах звільнили законно за погрози «навчити любити радянську владу»

Наталя Макаренко не вважає свою поведінку аморальною, оскільки не лаялась на уроках нецензурно.

Соснівський районний суд Черкас вирішив, що вчительку англійської мови міської школи № 17 Наталю Макаренко звільнили за аморальну поведінку законно.

 

Суд також відмовив їй у задоволенні позову про поновлення на роботі та компенсацію моральної та матеріальної шкоди.

 

Про розповів юрист громадської організації «БАТЬКИ SOS» Роман Бондаренко у коментарі Громадському радіо.

 

Пан Бондаренко представляв у суді інтереси Дмитра Шакіна — батька, який першим заявив про негідну поведінку вчительки Макаренко.

 

«В рішенні суду детально викладені всі обставини справи, яким чином було зафіксовано аморальну поведінку вчителя, ми під час судового засідання повністю заслухали аудіозапис тривалістю приблизно три години. Раніше на судовому засіданні виступали свідки захисту Макаренко. Це її колеги по школі та батьки інших дітей, які також її захищали. Окрім цього, в справі був залучений профком профспілки школи і сама школа», - розповів Роман Бондаренко.

 

За його словами, профком школи зазначив у суді, що не давав згоди на звільнення вчительки англійської. Представники профкому зазначили у відмові, що емоційна поведінка та підвищення тону не є аморальним вчинком.

 

Тоді як директор школи в судовому засіданні не визначився, чи підтримує він позов Макаренко, чи ні: заявив, що залишає це питання на розсуд суду.

 

Громадська організація «БАТЬКИ SOS» повідомляє, що засідання суду відбулося ще 15 червня і тривало півдня.

 

                                   Під час судового розгляду позову Наталії Макаренко. 

 

«Були тривалі дебати, але суддя оцінила всі докази, які були надані Департаментом освіти та гуманітарної політки Черкаської міськради, наші докази та прийшов до висновку, що поведінка вчительки справді є аморальною, відповідно, вона не може виконувати роботу, яка передбачає виховну функцію», — зазначив пан Бондаренко.

 

На думку, активістів «БАТЬКИ SOS», судовий прецедент у справі Макаренко значно розширює застосування терміну "аморальний проступок". Адже звільнення вчителів за "аморалку" вже були, але йшлося про фізичні знущання над дітьми, обман з оцінками, шахрайство із званнями у школі тощо.

 

«У даному випадку вчительку звільнено за дії, що принижують гідність учнів: словесні образи, прилюдне відчитування та висміювання недоліків дитини, принизливі звертання, насміхання над поведінкою, крик, авторитаризм, погрози, залякування, ненормативна лексика (сленг, просторіччя). Суд кваліфікував такі дії як приниження гідності учнів! Що показово: шість колег Макаренко, які свідчили в суді на її захист, не вважають таку поведінку аморальною», - йдеться у дописі спільноти «БАТЬКИ SOS» у Facebook.

 

Нагадаємо, скандал у престижній черкаській школі №17 розгорівся у грудні 2016 року. Тоді у ЗМІ потрапили аудіозаписи уроків учительки англійської мови Наталі Макаренко, котра криком навчала дітей «любити радянську владу».

 

Після розголосу батьки інших учнів цього класу гуртом стали на захист учительки, заявляючи, що її звільняти не можна, бо вона дає гарні знання. Тоді Дмитро Шакін, батько п’ятикласниці Марійки, котра й винесла правду на люди, через соцмережі і журналістів попросив громадськість про підтримку, оскільки дівчинку почали цькувати

 

Але комісія міського департаменту освіти рекомендувала звільнити пані Макаренко, а директору школи оголосити догану. Після чого і директор школи, і вчителька опинилися  на лікарняному.