В Ізраїлі розшифрували запит на вино, складений 2600 років тому

15:30, 19.06.2017
В Ізраїлі розшифрували запит на вино, складений 2600 років тому

Напис було зроблено на керамічному уламку.

Вчені з університету Тель-Авіва знайшли і розшифрували невідомий текст на керамічному уламку, який відкопали у ізраїльському місті Арад ще в 1960-х роках. У записці на черепку йдеться про закупівлю вина.

 

До недавнього часу одна зі сторін уламка вважалася порожньою.

 

«Утім, з’ясувалося, що на лицьовій стороні були службові записки і облік військових фінансів. Тоді як зворотну частину вдалося розпізнати лише зараз за допомогою нової системи сканування. На невидимій оку стороні послання автор пише про постачання олії і просить прислати вина для потреб гарнізону», - повідомляє ВВС.

 

Як можна зрозуміти з тексту, чиновник, який відповідає за забезпечення в гарнізоні, мав отримати провіант. Разом з маслом і борошном відправили супровідний лист на керамічному фрагменті.

 

Вчені зазначають, що адресатом послання був офіцер логістики Елішив бен-Ошаяху, а автором послання Хананіяху з міста Беєр-Шева.

 

Лист починається з дружнього вітання: "Твій друг Хананіяху цим посилає привіт вам [Еліашіву і вашій родині] і нехай благословить вас Бог".

 

Далі йде згадка про квитанції, прохання про пересилання срібла і олії, а також побажання не надсилати якийсь певний товар.

 

Дослідники датують уламок, 600 роком до нашої ери. Це означає, що листування відбувалася незадовго до підкорення Іудеї вавилонським царем Навуходоносором II, понад 2600 років тому.